Performances poètiques i música en un llibre-disc
Moisés Olcina i Josep Sou presenten el pròxim 4 de desembre en l'IVAM CADA Alcoi el seu nou projecte
El pròxim 4 de desembre l’IVAM CADA Alcoi acollirà la presentació de ‘S’esllavissa el temps per els bastides de Nova York’ i ‘Pastera/Pantera’. Es tracta d’un llibre-disc creat des de la sinergia de les performances poètiques de Josep Sou i de la música de Moisés Olcina.
Un esdeveniment que serà presentat per Jordi Botella i en el qual asseguren que hi haurà moltes sorpreses. “Els assistents podran escoltar un fragment de diverses peces en viu amb la finalitat que la gent veja la diferència de les dues parts del llibre”, avança Olcina.
Aquests dos artistes han treballat en aquest format tan especial durant aproximadament 6 anys. Aquest producte tan original en forma de llibre-disc conté dues històries molt diverses, dos llibres diferents acollits en un sol volum.
La primera part és un cant a la cultura. Titulat ‘S’esllavissa el temps per els bastides de Nova York’ naix en la inauguració del pintor Xavi Carbonell. “Coincidim en aqueixa festa i decidim escriure alguna cosa sobre la pintura, la tendresa i l’esforç d’aquest artista”, explica Sou qui va escriure sobretot allò que li inspirava de Carbonell i posteriorment li ho va traslladar a Olcina. El músic va ser l’encarregat de crear una melodia amb la finalitat d’acompanyar aqueixes paraules. “La proposta per a la primera part és un trio de Jazz en directe i una gran assemble de saxos gravats un a un”, explica el músic Olcina.
La segona part titulada ‘Pastera/Pantera’ tracta d’un tema totalment diferent. “Li vaig proposar un nou projecte amb un tenor molt poètic, però alhora molt contundent”, recorda Olcina, al que Sou li va enviar uns textos performatius sobre les pasteres. Després de llegir amb calma aquests textos, el músic crec la seua part. “El tema de la immigració em pren més de ple.
En un primer moment pensem en alguna cosa molt heavy, és a dir, música electrònica. Finalment, com per a mi menys és més, em vaig anar cap al quartet de cordes, amb una mica de percussió i el meu saxo en una versió més clàssica, totalment diferent a la primera part”, exposa Olcina. Per tant, paraules i música que naixen des del dolor i la mort de tantes persones que han mort en la mar Mediterrània s’exposen en la segona part d’aquest àlbum.
Els dos autors recomanen escoltar el disc que ve inclòs al final del llibre i llegir les paraules de Josep Sou al mateix temps. “Ho hem provat i és el summum, encara que també poden viure completament per separat”, argumenten.
A més, la poesia i la música s’uneixen amb el disseny. La forma musical que té Josep Sou l’ha sabuda traduir la dissenyadora Silvia Viana, maquetadora d’aquest llibre i antiga alumna de Sou en la universitat. “El llibre és disseny. Hi ha un treball molt gran darrere per a triar el format de les paraules”, recalca Olcina i Sou afig: “Quan escric performances escric partitures. Amb la densitat del tipus, amb la dimensió o amb la seqüència sintàctica procure donar-me pautes per al recitat, i Viana ha sabut representar aquest ritme en aquestes pàgines”.
Aquest llibre de format quadre no hauria sigut possible sense l’ajuda de l’Ajuntament d’Alcoi a través de la seua regidoria de Cultura. “Aquest projecte té un component molt fort, creatiu, d’instruments i de moltes fases amb la finalitat de fer un servei a la cultura”, recalca l’escriptor i agraeixen el suport oferit per part de l’Ajuntament i dels espais, com la sala d’enregistrament de l’IVAM CADA, on van crear el disc.