Per Sant Antoni, Fireta a Muro
Superat l’equador del mes de gener, arriba el moment de deixar completament arrere el viscut en les passades festes de Nadal, per a enfocar amb màxima energia l’any que acaba de començar. Es, potser, la festivitat de sant Antoni Abat, que se celebra el dia 17, la que marca aqueix punt d’inflexió; una tradició plenament arrelada en el territori valencià en la qual no falten les benediccions d’animals o el foc de les fogueres que purifica un hivern al qual encara li queda molt per dir.
A les nostres comarques aquesta festa de Sant Antoni del Porquet es viu amb especial rellevància a Muro, municipi que des de 1738 manté la tradició de la seua Fireta malgrat els avatars que ha patit al llarg de la història. Estem davant un esdeveniment popular que va arrancar entorn de l’ermita de Sant Antoni situada a l’entrada de la població i que a la fi del segle XIX va passar a desenvolupar-se en el barri antic de la localitat. Dàtils, productes típics, torrons o ferraments per al camp eren els protagonistes d’una Fireta que en la dècada dels huitanta va fer un canvi amb la incorporació de les activitats culturals i que a partir del dos mil es va reinventar amb Mercat Medieval, així com una variada oferta comercial i lúdica.
En més d’una ocasió l’actual conseller Climent, i exalcalde de Muro, s’ha referit a ella com la germana xicoteta de la Fira de Cocentaina. El que està més que demostrat és que ambdues uneixen entorn d’elles a la gran família que són aquestes comarques de l’Alcoià i el Comtat. Una simbiosi d’arrels, tradicions i costums que, encara que siguen idiosincràtiques d’un poble en concret, tots sentim al final com a pròpies. Amb la xicoteta llicència que ens dona aquesta maleïda pandèmia, i sense deixar de ser responsables…
Bona Fireta a tot el poble de Muro!!!!.