Passaport cap al Mont Blanc

Jaume Lara és un dels set ultra runners alcoians participants en la Pro 164K de la Ultra Mediterrània Unió Alcoiana Assegurances al costat d'Eric Biosca, Luismi Alejandro, Ferran Díez, Rafa Martínez, Guillermo Chueco i Gabi Gisbert

Passaport cap al Mont Blanc
Jaume Lara

Si hi ha una carrera que és una espècie de santuari per a un trail runner que es dedica a les llargues distàncies eixa és la UTMB o l’Ultra Trail de Mont Blanc, alguna cosa així com Hawaii per als triatletes, els maratonians tenen Nova York, els golfistes Augusta o Wimbledon per als tennistes.

És la prova de les 100 Milles o 160 km més prestigiosa del món, que anualment se celebra als Alps i travessa França, Itàlia i Suïssa. Són 10.000 ultrarunners de tot el món els que es donen cita cada any en Chamonix i per a molts d’ells, ser allí ja és el seu gran èxit, ja que participar no significa només pagar-se la costosa inscripció, aconsegueix classificar-se aquell que acredite un coeficient en les proves puntuables que determina l’organització.

És la carrera que des de fa un temps té ficada al cap Jaume Lara, qui un dia es va cansar de jugar a futbol en la lliga local per a començar a practicar el triatló, iniciant així un viatge de no retorn. Just en el seu millor any, que va ser 2018, després de disputar l’Ironman de Copenhaguen (3.900 nadant, 180 km amb bici i 42 km a peu), va decidir canviar d’esport i passar-se al trail runner.
I ací segueix, amb una xicoteta o gran diferència, que ara ha posat la seua mirada en les 100 Milles, la qual cosa per a molts són paraules majors pel repte personal que representa afrontar distàncies que sobrepassen els 160 km corrent per alta muntanya.

Fa un any, en la primera edició de la Ultra Mediterrània, va voler posar la primera pedra a aquest projecte personal, però una inoportuna lesió el va obligar a haver d’abandonar. Un contratemps que no li va fer desistir de l’intent, fins i tot va reforçar les seues ganes de seguir avant. Un mes després, al febrer passat, acabava huité en els 100 km de la Transilicitana 2023. A l’octubre passat va ser sisé en els 65 km de la Botamarges i un mes després, a mitjan novembre, va acabar el 18 de la general en la distància regna del Costa Blanca Trail, els 103 km, després de 13h 36’49’’.

Ara es disposa a afrontar el seu repte més fascinant com a atleta popular: acabar la seua primera carrera de 100 Milles, i el que per a ell encara és més increïble, que ho podrà fer en “casa”, davant d’amics i familiars i en els paratges que habitualment utilitza com a bàndol de proves. “És d’agrair que a casa tinguem aquesta capacitat per a organitzar una prova d’aquesta envergadura. Per a mi córrer 100 Milles és un repte personal molt gran, però si damunt és en la teua pròpia casa, al costat dels teus, amb gent que coneixes i pots saludar i parlar mentre corres, és un luxe tremend. No té res a veure que, per exemple, estar corrent a la Vall d’Aran, on estàs sol i no coneixes a ningú. És un privilegi tindre una carrera com aquesta a la ciutat”, ressalta Jaume Lara.

Ell serà un dels 50 ultra runners que prendran l’eixida demà (14 hores des de la Plaça Ferràndiz i Carbonell) en els 164 km i 8.300 metres de desnivell positiu de la prova regna de la Ultra Mediterrània Unió Alcoiana Assegurances amb un objectiu clar: arribar l’endemà a meta. L’any passat, en la seua primera edició, Kike Alcaraz es va emportar la victòria després de 22 hores i 43 minuts de carrera.

“L’únic objectiu que em pose és acabar. Vaig amb eixe propòsit i tot el que vinga després em semblarà estupend. Jo soc el primer que sempre vull més i quan estic en carrera intente donar el màxim, però soc conscient del repte al qual m’enfronte i el que vull”, explicava aquesta setmana Jaume Lara, ja alliberat de moltes tensions que s’acumulen en les setmanes prèvies a la competició. La setmana passada va arribar al pic màxim d’acumulació de quilòmetres. “Les sensacions van ser bones”, confessa dibuixant un somriure. “Soc dels quals pensa, que qui vol pot”, admet l’alcoià, de 43 anys, qui dir tindre tot el temps del món per a fer el que més li agrada, que no és una altra cosa que córrer per muntanya. “És el meu hobby, el meu motor de vida”, al que dedica tot el seu temps després de la seua jornada laboral com a treballador de la confecció en una empresa tèxtil.

Han sigut moltes tirades de 21 km, de 30 i de 56 km, la més llarga que ha realitzat com a preparació. Molts dies alçant-se a les 4 del matí per a començar una hora després o sessions que començaven a les 12 de la mitjanit per a habituar-se a córrer de nit. És la seua major preocupació, també que el dia de la carrera ploga o faça vent.

L’any passat va fer molt de fred i els termòmetres van estar per davall dels 0 graus. “No és el mateix córrer de dia, que de nit, tot fosc, amb un frontal, amb la tensió que suposa estar sol i la concentració de no donar una mala trepitjada que et puga portar la carrera al trast”, revela Jaume Lara, qui ja ha corregut els 55 km de la OCC Mont Blanc i els 100 km de la CCC Mont Blanc.

“La meua il·lusió és fer el salt a les 100 Milles. En 2024 ja no podrà ser, no sé si serà en 2025 o més endavant, però tinc eixa carrera al meu cap. El primer pas és la Ultra Mediterrània. Necessite acreditar que he acabat una carrera de 162 km. Després ja vindran les proves puntuables per a poder entrar en el sorteig d’una plaça. Quan més dispute, més possibilitats tindré”, explica l’ultra runner, qui admet que arribat a aquest nivell d’exigència, “el 80 per cent de l’èxit passa per fer una bona gestió mental, tirar de cap. Si estàs preparat mentalment, es pot aconseguir tot allò que et proposes”, va concloure.

TRES DIES, SIS CARRERES I 1.200 PARTICIPANTS
La Ultra Mediterrània Unió Alcoiana Assegurances presenta unes estadístiques espectaculars, amb 1.200 participants, la qual cosa representa 150 més que en l’estrena de la prova l’any passat. A aquesta dada se sumen els 520 voluntaris, als quals cal afegir efectius de Policia Local, Bombers, Creu Roja i Protecció Civil, més un equip de 10 persones que durant cinc dies que s’encarregarà del marcatge d’un recorregut d’uns 200 quilòmetres, que implica un total de 15 municipis de quatre comarques diferents del nord de la província d’Alacant i del sud de València..

Tot un entramat organitzatiu molt complex, que viurà el seu moment més esperat demà (14 hores) amb l’eixida de la Pro164K des de de la Plaça Ferràndiz i Carbonell, punt també d’arribada de corredors de la prova regna, a més de la Expert 24K, l’eixida de la qual serà el diumenge a les 9 hores i de la Sky15K, també diumenge, amb eixida una hora després. La Vertical 5K també se celebra demà, però en Banyeres (17 hores) i el dissabte a les 8 del matí es donarà l’eixida des de la Plaça Matzem de Muro de la Max 46K.

PARTICIPANTS DE 22 NACIONALITAT DIFERENTS
Un dels propòsits d’aquesta segona edició de la Ultra Mediterrània Unió Alcoiana  era “donar un focus més internacional” a la prova, com va ressenyar Rebeca Miralles, directora de corredors internacionals en la presentació de la prova. Objectiu que finalment s’ha aconseguit, passant de les 13 a les 22 nacionalitats, als quals cal afegir els estrangers residents al nostre país. En total, 90 participants no nascuts a Espanya.
El país amb major representació serà Polònia, en gran manera per una escriptora enamorada d’Espanya i que va donar amb la web de la carrera per a després difondre-la en el seu blog. Hi haurà també un grup de set holandeses que es dediquen una vegada a l’any a fer una carrera a Espanya, cinc estatunidencs, participants de molts països d’europeus, però també de l’Uruguai, Bolívia, Uganda, Rússia i l’Índia. En la promoció de la carrera en l’exterior ha jugat un paper fonamental la ITRA (International Trial Running Associatión) publicant en les seues xarxes socials la celebració de la Ultra.

Advertisements

Send this to a friend