Pablo de Gracia: “No podem renunciar al creixement industrial sostenible”
El president de la Cambra i l'alcalde anuncien la creació d'una oficina de captació d'inversions a Alcoi
El president de la Cambra d’Alcoi, Pablo de Gracia, es va tornar a mostrar molt reivindicatiu, una vegada més, a l’hora d’intervindre durant la gala de lliurament dels premis. En primer lloc, sol·licita un major protagonisme de les noves tecnologies de la fabricació mitjançant la posada en marxa d’un clúster on participen empreses i institucions relacionades, així com la creació d’una càtedra de la cultura empresarial, de la mà del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Va parlar també de la formació, per a ell, un dels pilars bàsics de la competitivitat juntament amb la digitalització i la internacionalització, i reclama una anàlisi de la situació de la FP (Formació Professional) i un plantejament de millora del sistema educatiu en aquest camp.
Però especialment incisiu es va mostrar pronunciant-se sobre la falta de sòl industrial. Primer es va referir a la nova proposta plantejada precisament arran d’un estudi encarregat per l’Ajuntament a aquesta Cambra, per a després recordar que ja en l’anterior gala de premis va reclamar l’aprovació definitiva del Pla General Estructural i “espere que siga l’última vegada que he de demanar-ho”.
Sobre “el parc industrial i tecnològic sud que bufona amb Ibi”, De Gracia remarca que “per favor, no és la Canal”, i afig: “Deixem-nos de demagògia i d’arguments enclavats en segles anteriors i fem l’esforç necessari per a liderar un projecte més que necessari, diria urgent”.
Segons el president de la Cambra, “vivim en un lloc privilegiat, però no significa que hàgem de renunciar a un creixement industrial sostenible”. I es dirigeix als ecologistes: “Algú pot tindre algun dubte que el projecte que plantegem pot ser perjudicial per al medi ambient?”.
D’altra banda, reivindica una millor de les infraestructures i, més concretament, del tren Alcoi-Xàtiva. Tot amb l’objectiu, opina, de “recuperar la capitalitat comarcal”, on una vegada més és clau la formació, en aquest cas del sector comercial i de la restauració. En aquest sentit, aposta per dotar al futur complex de Rodes d’un palau de congressos i de dur a terme la construcció d’un gran aparcament en les extintes indústries de Monllor.
FRANCÉS SACA PIT
Per part seua, l’alcalde Toni Francés va agrair el treball a les empreses apuntant que “sou la marca Alcoi”, i va aprofitar per a traure pit de les dades de la desocupació a la ciutat. “Des de 2011 a Alcoi s’ha reduït l’atur en un 35%”, destaca, ocupant el tercer lloc en el conjunt de la Comunitat Valenciana a millorar les xifres de desocupació.
Del costat dels projectes, Francés va recordar que en 2023 finalitzaran les obres de Rodes, el Centre de Turisme d’Interior, Aitex, alhora que es posarà en marxa el nou parc científic de la Politècnica. A més, va anunciar que enguany la Conselleria invertirà 2 milions d’euros en la millora de polígons.
Quant a la creació de sòl industrial, reconeix que es tracta de “un dels reptes fonamentals” que “tindrà resposta, d’una banda, amb l’aprovació del PGE i, per un altre, amb el desenvolupament de nou sòl industrial” en l’eixida sud d’Alcoi.
A part, avança l’impuls per part de l’Ajuntament, i de la mà de la Cambra de Comerç, d’una oficina de captació d’inversions, amb l’objectiu de “convertir Alcoi en un pol d’atracció econòmica”.
EL MISSATGE DE CLIMENT
L’encarregat de posar el fermall final al torn de parlaments va ser el conseller d’Economia, Rafa Climent, qui va tornar a posar l’accent en el caràcter “resilient” de les empreses valencianes i la seua “capacitat d’adaptació” davant de l’actual escenari internacional. Per a Climent, aquesta circumstància és “la clau de la competitivitat empresarial”.
El conseller va fer un repàs per les diferents convocatòries d’ajudes que té vigents el seu departament, entre les quals destaquen les de digitalització, internacionalització, i ara també especialment, les ajudes per l’increment de preus de l’energia, que es van acordar recentment amb el Govern d’Espanya. Així mateix, va incidir en la importància de la col·laboració públic-privada i el paper fonamental que juguen les Cambres en la seua funció de “servei públic”.