Nova revista científica per a difusió internacional
La Festa 2019 va estrenar el dijous el programa oficial d’actes i el va fer amb la presentació de la revista que edita l’Associació de Sant Jordi. O, millor dit, les revistes, ja que a la tradicional publicació que ha complit 80 edicions, s’ha sumat una nova proposta sota el nom d’eWali, amb caràcter científic i d’investigació, que ha vist la llum gràcies al treball conjunt de la institució festera i la Universitat Miguel Hernández.
El cronista de l’Associació de Sant Jordi, Natxo Lara, va explicar que eWali suposa una revista amb projecció nacional i internacional, en diversos idiomes, i que en aquest primer número inclou sis articles d’investigació. A més, va apuntar que l’edició en paper és molt limitada i es remetrà a centres d’estudis i universitats de tot el món, si bé tots els interessats en eWali podran llegir-la ja que està disponible en la web de l’Associació. Es va deixar constància que és una revista d’investigació antropològica, històrica, periodística, cultural i social en l’entorn mediterrani.
Respecte a la revista tradicional, recordar que enguany la portada ha sigut a càrrec del pintor alcoià Emilio Payá Baldó, qui també és l’autor de les obres que obrin cadascuna de les seccions de l’edició. Quant a l’obra de la portada, apuntar que recull l’altar major de l’església de Sant Jordi, amb protagonisme del patró. Assenyalar que el Museu Alcoià de la Festa (MAF) acull una exposició amb obres d’Emilio Payá Baldó.
Conferència i reconeixements
L’acte de presentació de totes dues revistes va tindre lloc, per segon any consecutiu, en el Saló Rotonda del Cercle Industrial i va servir també per a agrair el treball de diverses persones que porten anys col·laborant en la revista, seguint una línia de reconeixements iniciada l’any passat. En aquesta ocasió les distincions van ser per a Francesc Bernàcer, Antonio Castelló, Jorge Doménech, Alfonso Jordá Carbonell, Carles Mansanet, Enrique Rodes, José María Soriano, Andrés Tárraga, Lluís Torró i José María Valls Satorres, així com a títol pòstum al pintor Rafael Guarinos. En el transcurs de l’acte es va reiterar l’agraïment a tots els que han fet possible que les dues revistes hagen vist la llum.
L’acte es va iniciar amb una conferència de l’arquitecte Vicente Manuel Vidal, qui va ser responsable de l’actual enramada festera, i qui va parlar sobre la influència de la morfologia urbana en les Festes. El secretari de la institució, Rafael Sempere, va ser el responsable de conduir l’acte, que va comptar amb discursos de José Luis Vicente Ferris, per la Universitat Miguel Hernández, del president del Casal, Juan José Olcina i va tancar l’alcalde, Toni Francés.