Nova etapa en l’Eduardo Latorre
Jonathan Couñago presa les regnes del complex poliesportiu com a nou director de la instal·lació
Fa temps que molts li van perdre la pista, però els qui li coneixen saben que el seu cap mai es va anar, que va quedar atrapada per sempre per una manera de treballar que li va fascinar i es va prometre algun dia tornar. Aqueix moment va arribar al començament d’any, a manera d’increïble regal de Reis, el millor que podia tindre Jonathan Couñago, Jony per als més reunits, quan li van cridar per a anunciar-li que havia sigut elegit entre dèsset candidats com a nou director del Complex Eduardo Latorre, instal·lació que des de la marxa al començament de 2019 de Nuria Trenzano a l’Ajuntament d’Alacant tenia la plaça vacant i amb un responsable interí, en aquest cas Diego Gisbert, que torna al seu lloc de treball.
Són bastants els que recordaran al Jonathan Couñago com a subdirector del Centre d’Esports del govern de Jorge Sedano, com a càrrec de confiança, primer amb Santi Botella com a regidor i després amb Mario Santacreu. Van ser llavors molts els que no van entendre la designació d’un xaval 26 anys, acabat de llicenciar en Educació Física per la Universitat Catòlica de Múrcia, que accedira a un càrrec de tanta rellevància i sense cap experiència prèvia en la vida pública.
“L’endemà del meu nomenament”, recorda Jonathan Couñago, “em van dir que havia de donar una roda de premsa sobre el Nadal a 3. Volia que m’engolira la terra. Va ser una posada en escena en gran que mai oblidaré”. A aquella primera nit sense dormir li van vindre moltes altres durant cinc anys, prou temps per a reafirmar-se en la seua vocació com a gestor esportiu. “Josele González era el director i ell s’encarregava més de la relació amb els clubs i jo de les activitats. Aquells anys van ser com un màster per a mi. Sempre m’ha agradat saber el perquè de les coses. Anava a una instal·lació esportiva em sentia més còmode centrant-me en el seu funcionament i intentant imaginar el que faria perquè millorar les coses. Aqueixa curiositat per determinades coses ha sigut la que m’ha portat a enfocar la meua vida professional feia la gestió esportiva. Entenc la seua pràctica habitual com una font de salut pels valors únics que transmet”, explica algú que és Màster en Gestió Esportiva des de 2018.
MATEIX PUNT DE PARTIDA
El destí ha volgut que quinze anys després d’aquella presentació que va causar una certa sorpresa, la història es repetisca i torne quasi al punt de partida. Jonathan Couñago es va donar a conéixer en la vida pública perquè Nuria Trenzano acabava de ser designada la primera directora del Complex Eduardo Latorre i la seua plaça en el Centre d’Esports havia quedat vacant. Tres lustres després, els camins de tots dos tornen a creuar-se, Nuria Trenzano va deixar la direcció després d’aprovar l’oposició com a Tècnica Superior d’Esports de l’Ajuntament d’Alacant i Jonathan Couñago apareix una altra vegada en escena per a ocupar el seu lloc. “Nuria Trenzano, a més d’un referent i una extraordinària professional, per a mi és una persona molt especial. Va ser de les primeres que vaig parlar quan em van dir que havia sigut la persona triada”, emfatitza.
Aquells cinc anys en el Centre d’Esports van marcar per sempre la seua manera de relacionar-se amb la professió. “Reconec que vaig ser un privilegiat, amb 26 anys i sense cap experiència anterior, em donaren un càrrec de tanta responsabilitat. Al principi vaig sentir vertigen, després vaig començar a remar pel meu mateix. Aqueixa inexperiència em va portar a creure que era allí com a tècnic esportiu, quan realment era un càrrec polític, nomenat per un partit polític i se’m va etiquetar per això. Em va costar assimilar-ho, igual que va ser difícil digerir que després de cinc anys no es valorara el treball realitzat, simplement canviaven les sigles a l’Ajuntament i entraven altres persones. Em va fer mal, ara amb perspectiva penses que va ser una gran experiència que em va ajudar molt. Si soc ací ara és per aquella etapa que va forjar el meu posterior perfil professional. Va ser bonic perquè l’esport no entén de signes polítics. Aconsegueix unir i fa que tots treballen en la mateixa direcció, independentment de la ideologia de cadascun”, revela.
Després d’aquella etapa que va acabar fa just una dècada, Jonathan Couñago va seguir d’alguna manera vinculat al món de l’esport, amb alguns vaivens, encara que més intensament des de fa tres anys quan va crear la seua pròpia empresa de gestió esportiva treballant per a clubs, esportistes i ajuntaments. Una labor que últimament va compaginar com a professor interí en un col·legi de Primària a València.
Fins que va arribar aquesta oportunitat a través de Portalemp, el portal de l’ús de l’Ajuntament d’Alcoi, sent la persona triada en un concurs de mèrits.
Couñago, ja amb 40 anys, arriba a la direcció del Complex Eduardo Latorre amb un contracte que s’haurà de renovar cada sis mesos. “Igual que va ser frustrant que no es valorara el meu treball per la meua condició de càrrec de confiança, ara arribe a aquest càrrec com a tècnic i per uns mèrits. És una sort que en tots aquests anys no haja perdut el contacte amb la gent i conega al 80 per cent del personal de la instal·lació. Molts d’ells porten treballant des de la seua inauguració fa 14 anys. És un personal molt implicat i professional, puc dir tranquil·lament que és el principal actiu que té el Complex Eduardo Latorre. Però com en moltes coses de la vida, tot és millorable i ací vull entrar jo. Aquestes setmanes que la instal·lació porta tancada, m’estan servint per a analitzar la situació i fer un diagnòstic, veure el que s’estan fent mal i saber si es pot potenciar el que es fa bé. La instal·lació està situada en un edifici únic, amb unes enormes possibilitats i cal veure fins a on podem arribar”, subratlla.
La instal·lació en la seua època de major esplendor va superar els 2.000 abonats i va tindre llista d’espera. La pandèmia ha reduït el nombre d’usuaris a una mica més de la meitat. “La idea és arribar a tota mena de gent i majors ràtios d’edat possibles. Que el Complex es trobe cada vegada més present en la societat local com un mitjà per a millorar la salut de les persones. Ací estan els estudis científics que ho constaten.
Oferir programes enfocats a potenciar la salut. Qui vulga jugar al futbol o al bàsquet és clar que s’anirà a un club, encara que també podrà vindre a l’Eduardo Latorre a nadar o muscular. En la instal·lació han de cabre tots”.
La piscina és la joia de la corona, el seu nou director sap del seu potencial i la influència que pot tindre a l’hora d’atraure nous abonats. “Vull saber l’ús que se li està donant i veure si es pot potenciar amb una sèrie d’inversions per a millorar el seu rendiment”, concreta Jonathan Couñago al mateix temps que no s’oblida d’altres qüestions, com conéixer l’opinió dels usuaris. “No podem donar el millor de nosaltres mateixos sense conéixer com ens veuen els abonats, què opinen de la instal·lació, si estan còmodes”, per a això Jonathan Couñago considera essencial millorar la comunicació amb ells a través d’un feedback real i potenciar les xarxes socials de la instal·lació.