No oblidem
L’1 de novembre del 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la resolució 60/7 per a declarar el 27 de gener “Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust”. La data marca l’alliberament d’Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en 1945. La resolució també rebutja qualsevol manera de negar l’existència de l’Holocaust i dona suport al desenvolupament de programes educatius per recordar la història i previndre futurs genocidis.
A Alcoi, gràcies a la iniciativa que cada any promou l’Institut Andreu Sempere, vam poder gaudir enguany de la conferència magistral d’Enric Garriga i Elies, president de l’Amical Buchenwald, que sota el títol “Jorge Semprum, Buchelwald, Europa i els Drets Humans” es va oferir a la sala d’actes de la Fundació Mútua Levante. Realment fou una conferència sublim, tant plena de coneixements com de sentiments, ja que l’Enric no sols té una llarga trajectòria professional com a llicenciat en Psicologia i Màster en Intervenció Ambiental, sinó també com a activista ecologista, ecopacifista i defensor dels Drets Humans. A més a més, és fill d’un deportat del mateix camp de treball de Buchelwald que va viure i sobreviure junt amb Jorge Semprúm les penalitats del nazisme.
La manera de transmetre els seus coneixements, amb gran rigor històric i amb una sensibilitat tan arrelada, no donava espai a la dispersió del missatge. La seua tesi principal és que l’Europa que tenim és l’Europa de l’Holocaust, d’aquells homes i dones que en ser alliberats redactaren i signaren el compromís d’explicar a les generacions futures tot el que va significar el nazisme perquè no es tornara a repetir mai més una barbàrie igual. És l’Europa fonamentada en la defensa de les llibertats, la democràcia i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació per motius d’ètnia, gènere o creences. L’Europa que condemna tota forma d’intolerància religiosa, incitació, persecució o violència contra persones o comunitats en tot el món.
Malauradament, eixa Europa de la declaració dels Drets Humans que va véncer a la bèstia nazi i va voler cimentar una nova societat on desapareguera per a sempre qualsevol indici de feixisme, ha perdut els valors que un dia va prometre mantindre per al bé de la humanitat. L’extrema dreta creix, i arriba a ocupar espais a les institucions democràtiques de la mà de la dreta, normalitzant-se així la seua presència en la vida política com ja va passar als anys vint del segle passat. Alhora que creix l’extrema dreta creix el seu discurs d’odi, supremacista i excloent, i el seu verí penetra en la ment de les persones; el que fa que aquestes recelen dels valors democràtics i assumisquen amb normalitat que l’enemic és l’immigrant, el pobre, el que pertany a una altra ètnia o professa una altra religió, o té altres identitats sexuals que li són molestes, o el que simplement, pensa de manera diferent. Comença així la deshumanització del diferent i tal com va fer el nazisme amb l’holocaust, les persones deixen de tindre la condició d’humanes i passen a ser considerades com una matèria de la qual cal desfer-se’n.
Per això el 27 de gener no ha de ser sols un recordatori dels crims del nazisme, sinó també una crida a la responsabilitat col·lectiva de tota la ciutadania mundial i tots els Estats per abordar els problemes actuals i mantenir viva la memòria, promoure l’educació i lluitar contra la guerra i els genocidis que estan produint-se arreu del món en aquests moments, com és el cas sagnant de Palestina. António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, en 2019 va incidir amb la importància d’aquest dia assenyalat en el context contemporani, destacant com la intolerància seguix afectant grups vulnerables com les minories, les comunitats musulmanes, migrants i refugiats. Així mateix, demanava la necessitat d’unir-se a la commemoració per a lluitar pels valors universals i construir un món basat en la igualtat, assenyalant la contínua rellevància de l’Holocaust com a recordatori dels perills de l’odi i la discriminació al món actual.
SERGI RODRÍGUEZ. Portaveu Grup Municipal Guanyar Alcoi