Modesto Francés, l’alcoià elegit Millor Enòleg de l’Any
Treballa per a empresa suïssa i és soci del Celler Gurgu
Després de 35 anys dedicant-se al món de l’enologia, l’alcoià Modesto Francés ha sigut reconegut com a Millor Enòleg de l’Any per l’Associació Valenciana d’Enologia. Un premi que com reconeix Francés “Tots els anys en l’Assemblea General es nombra al millor enòleg valencià, un reconeixement per la seua carrera professional, de vegades pot donar-se també si s’ha tingut algun vi especial, però de normal, és per la trajectòria. La veritat és que, no ho esperava. No he fet res especial durant aquest any que no haja fet durant tota la meua vida, que ha sigut treballar moltíssim i honradament en totes les bodegues en les quals he estat. És molt agradable que els companys reconeguen tota la teua trajectòria i la teua feina”.
Modesto Francés recorda els seus inicis interessat pel món del vi, i conta una anècdota de la seua infantessa: “Encara no sé perquè vaig dedicar-me a aquest món. Mon pare venia del tèxtil en Alcoi, i en ma casa l’únic que prenia vi era el meu avi, un gotet als menjars. Recorde quan tenia 7 anys, anant de viatge amb els meus pares, que vam parar a esmorzar per Villena, i em va cridar l’atenció que el raïm era molt més menut del que jo havia vist, que era el de Cap d’Any. Li vaig preguntar a ma mare, i em va explicar que eixe raïm era per a fer vi. Era molt menut però recorde que vaig quedar-me pensant com es feia el vi a partir del raïm. Ja després quan vaig complir 19 anys, em van parlar d’aquest món, i vaig anar a estudiar a Requena. Els professors que tenia eren molt bons. Al finalitzar cada curs feies pràctiques, i em van enviar a fer-les amb l’enòleg Jesús Navascués. Gràcies a la forma en la qual em va tractar, la seua filosofia de vida, i com es dedicava a l’enologia… va ser el moment en el qual jo em vaig convèncer de que eixe món era molt bonic, ahí va ser quan em va atrapar”.
Ara que té aquest reconeixement l’enòleg expressa que: “Mai he sigut mediàtic, ni he estat en mitjans de comunicació ni grans esdeveniments, i ara quan tot el món em felicita et dones compte que hi ha moltíssima gent que està reconeixent el teu treball, i que és molta gent la que ha vist tot el que has fet, i que aprecien la meua feina”.
Respecte al món del vi Francés assenyala com és el seu ofici: “és un sector complicat, com tots, ni més ni menys, i més hui dia que hi ha moltes complicacions. Ara tot està molt globalitzat, i hi ha que tindre en compte el mercat internacional, i a vegades és un avantatge, però altres vegades no. És complicat, però et dona moltes satisfaccions”.
Actualment, aquest reconegut enòlog treballa per a una empresa Suiza que es diu Cherubino Valsangiacomo, però a més a més, es un dels tres socis de la bodega situada a Gorga ‘Celler Gurgu’. “Les elaborem a Gorga i fem 5.000 botelles. Tenim tres varietats, una d’elles du el nom d’Avantpassats, i es fa a tenalles de fang de 135 litres que eren de l’avi de la meua dona. Eixes tenalles han contingut oli, i nosaltres les vam netejar i ara amb elles fem 400 botelles d’eixa varietat”.
El recentment guardonat, ha volgut dirigir-se al poble d’Alcoi i ha llançat un missatge: “En Alcoi hi ha poca cultura del vi. Fa 19 anys que no visc ací, però les voltes que vinc me’n adone. Sols he fet un tast de vins en Alcoi, amb Indira Amaya en La Masía La Mota. Em crida molt l’atenció que no hi ha cultura del vi, i sols es demanen vins de bodegues conegudes, amb denominacions d’origen conegudes com Rioja o Ribera del Duero, i la veritat és que recomane a la gent que obriga els ulls, per que hi ha molts més vins, i moltes més bodegues. Crec que està molt bé provar productes de la nostra terra, i altres vins que no siguen d’eixes bodegues o denominacions tan famoses”.