Mitjans, institucions, empreses i agències tixen noves sinergies sobre periodisme de proximitat

Organitzades per AMDComVal i Generalitat a Castelló

Mitjans, institucions, empreses i agències tixen noves sinergies sobre periodisme de proximitat
Assistents a les Jornada

La Llotja del Cànem a Castelló va acollir la segona jornada de periodisme de proximitat, organitzada conjuntament per l’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana (AMDComVal), a la qual pertany El Nostre Ciutat, i la Generalitat. L’esdeveniment va reunir les principals institucions, empreses, mitjans i agències de publicitat de Castelló en un fòrum d’idees, sinergies i debat sobre el present i el futur dels mitjans de proximitat.

La delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat, va inaugurar les jornades al costat del delegat de la rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet de l’UJI, Francesc Esteve, mentre que el vicepresident de la Diputació, Héctor Folgado, va clausurar l’esdeveniment que va debatre sobre la importància del periodisme local i el seu paper com a actor en la vertebració del territori.

En el seu discurs d’obertura, Fabregat va destacar el valor dels mitjans de comunicació de proximitat, afirmant que «amb la seua mirada pròxima i el seu compromís amb la veritat, ens connecten amb les nostres arrels, ens informen sobre les nostres necessitats i ens ofereixen una visió autèntica i completa de la nostra realitat».

Per part seua, el vicepresident de la Diputació va subratllar la importància del periodisme de proximitat, assenyalant que «dona oportunitats a tots els municipis per igual, teixint província des de la igualtat d’oportunitats. Eixa justícia comunicativa sol la poden aconseguir els mitjans de proximitat«.

La jornada va començar amb una taula sobre intel·ligència artificial, les seues possibilitats de creixement i els seus perills des del punt de vista dels usuaris i les seues connotacions ètiques. Patrici Calvo, professor de Filosofia Moral en l’UJI; Álex Rubio, planner en publicitat i innovació tecnològica; i Emilio Sáez, professor de Ciències de la Comunicació en l’UJI, van reflexionar sobre la necessitat de conéixer tot el que està ocorrent entorn de la IA, “les possibilitats que ofereix, el risc de quedar-se despenjat enfront de la resta si no s’utilitza”, però també van abordar els errors que “encara cometen les eines de IA, els perills que poden representar en un futur pròxim i el que suposa la seua implantació des d’un punt de vista ètic quan afecten la configuració d’una opinió pública”.

En la segona taula es va analitzar la sempre difícil relació entre empreses, comunicació i mitjans locals. Romina Moya (directora general de GAIN), Carolina Beguer (directora de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat en Grup Gimeno) i Marco Antonio Esteve (gerent del Grup Canut Lopera) van parlar de la importància dels mitjans de proximitat, «vitals per a arribar al nostre públic potencial de forma més directa, precisa i quantificable”, i del «arrelament» com a factor fonamental per a treballar amb els mitjans de comunicació de proximitat per la seua «vinculació, proximitat i professionalitat”.

La taula de debat sobre institucions i mitjans de proximitat va comptar amb la presència d’Ángel Portolés (responsable del programa d’Extensió Universitària de l’UJI), Adrián Beltrán (cap de gabinet de l’Ajuntament d’Onda) i Elena Rincón (directora de comunicació de l’Autoritat Portuària de Castelló), els qui van explicar la importància de “posar el barem del rigor, professionalitat i qualitat com a defensa i garantia del periodisme de proximitat en temps en els quals qualsevol pot obrir un mitjà digital”. Els tres van reconéixer el treball de AMDComVal com a garant d’aquesta professionalitat.

La jornada es va tancar amb una taula en la qual van participar les principals agències de publicitat de Castelló per a analitzar la importància de la premsa pròxima en les estratègies hiperlocals. Estela Bernad (presidenta de ADComunica), Héctor Berenguer (director de Semeve) i Paco Pellicer (responsable de Comunicació d’Arquetip) van afirmar la importància de “conéixer els públics. Fer un bon mapa de públic és fonamental per a una agència i per a una campanya. Les agències busquem efectivitat i ací els mitjans de proximitat sou fonamentals», però també van demanar al sector “millorar la visibilitat dels mitjans de proximitat davant tant de soroll comunicatiu”.

Send this to a friend