Més de 1.000 persones inscrites en la XVII Setmana de la Ciència

Les ponències han sigut protagonitzades per dones que han tractat temes molt variats

Més de 1.000 persones inscrites en la XVII Setmana de la Ciència del Campus d'Alcoi de la UPV
Ponència online de Marina Subirats en l’IVAM CADA Alcoi

Les conferències centrals de la XVII Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) arriben a la seua fi. Malgrat la crisi sanitària, el Campus d’Alcoi de la UPV ha aconseguit traure a la llum un any aquest esdeveniment, que ha aconseguit el seu 17 edició, la qual ha hagut d’adaptar-se a la situació i s’ha reconvertit al format online encara que també, s’ha adequat l’IVAM CADA Alcoi perquè, aquelles persones que no tenen accés a la tecnologia, també puguen ser partícips de les activitats organitzades.

L’organització ha rebut inscripcions des de països com Colòmbia, Mèxic o l’Argentina. Òbviament, també s’han inscrit persones de territoris com Andalusia, Galícia, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana1.042 persones s’han inscrit per a seguir totes les activitats.

En clau femenina, així és la Setmana de la Ciència que està transcorrent des del dilluns amb diferents ponències protagonitzades per dones científiques. La primera a obrir aquesta edició va ser la sociòloga Marina Subirats, qui va abordar el tema dels rols de sexe en la ponència ‘Com educar per a una societat sense gèneres’. Aquesta conferència, a més d’incidir en la importància que “siguen revaloritzats els rols femenins i siga reconeguda l’aportació tradicional de les dones a la cultura i a la vida humana”, va estar alineada amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) igual que la resta de les ponències oferides durant aquests dies, en aquest cas, l’educació de qualitat o la igualtat de gènere.

El dimarts 17 va ser el torn de la Llicenciada en Història i Doctora per la Universitat de la Llacuna (Tenerife), Lucía Díaz-Iglesias, qui va oferir la ponència ‘Analitzar textos egipcis amb els ulls d’un escriba’, mitjançant la qual es van explicar algunes tecnologies amb les quals es poden conéixer millor els secrets de les tombes de l’antic Egipte, com per exemple, la utilització de led amb baixa temperatura.

‘És possible salvar vides amb algorismes?’, va ser la ponència impartida el dimecres 18 per l’enginyera, doctora en Informàtica i professora en la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Ana Freire. En la ponència es van aportar dades com que 40 segons “és l’espai de temps que transcorre entre dos suïcidis consecutius en el món”. Freire va explicar el paper dels algorismes i la intel·ligència artificial per a evitar els suïcidis.

La ponent del dijous 19 va ser la viròloga i investigadora Margarita del Val, qui va tractar conceptes tan actuals com “la immunitat enfront dels coronavirus que és bona clínicament però subóptica” en la seua ponència ‘Immunologia de pandèmia per a no iniciats’, en la qual va destacar que “9 de cada 10 persones no sap d’on els ha vingut el contagi”. Empara Chiralt, Doctora en Química i Catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat Politècnica de València, va impartir el divendres 20 a la vesprada la ponència ‘Podem tindre aliments sense plàstics? Tot sobre els materials biodegradables’.

Ahir, dijous 26 de novembre, Big Van Ciència ha participat amb els seus ‘Monòlegs científics’ en la Setmana de la Ciència. En clau d’humor i ciència ha respost a preguntes com Què té de transgènic Spiderman? Com resisteixen els bacteris als antibiòtics? Quina és la ciència que s’amaguen darrere d’un Gin Tonic, moderat, quan estem en una festa? L’activitat ha comptat amb el suport del PAC 2020.

El pròxim 2 de desembre, l’enginyera química, tèxtil i de materials, Rosa Vercher, impartirà la conferència ‘Química i Esport’ en l’IES Bocairent, si la situació sanitària ho permet. D’altra banda, el 9 de desembre s’impartirà la conferència ‘Economia i Consciència. Hi ha alternatives al model actual?’ en la Seu Universitària de Banyeres de Mariola a càrrec de Clara Aura.

Les conferències estan dirigides exclusivament a centres educatius. Les conferències que ja s’han celebrat es poden tornar a veure en el canal oficial de Youtube del Campus d’Alcoi de la UPV.

Advertisements

Send this to a friend