Malestar entre els pares en els primers dies de la nova ubicació de l’Andreu Sempere
Des de l'AMPA denuncien que hi ha hagut alumnes que no han pogut agafar l'autobús urbà perquè anaven plens. Alberto Belda afirma que treballen en la reorientació de línies i estudiants
Aquest dimarts es van reprendre les classes després de les vacances de Nadal. En el cas dels alumnes de l’IES Andreu Sempere, aquest retorn s’ha produït en les noves ubicacions davant les imminents obres de rehabilitació i ampliació. Els 322 estudiants de Secundària estan donant les classes a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), en la Zona Nord, i els 150 de Batxillerat, en l’edifici del Viaducte de la UPV.
Precisament eixe trasllat d’alumnat ha sigut un tema que s’ha abordat durant molt de temps, posant l’accent principalment en com facilitar-los l’arribada a les seues noves ubicacions, parlant de reforçar les línies de transport urbà. En l’últim Ple de l’Ajuntament d’Alcoi es va informar de la creació d’una subvenció específica per a abonar l’autobús a les famílies afectades.
En aquests primers dies, l’AMPA de l’Andreu Sempere, encapçalada per la seua presidenta Gelda Marín, ha mostrat el seu malestar per l’ocorregut amb alguns estudiants: no han pogut agafar l’autobús a l’EOI perquè anava ple. “El dimarts no va haver-hi comunicació i no els va arribar la informació als inspectors del transport urbà que els alumnes entraven a les 9 i no es va poder controlar l’afluència d’estudiants. El dimecres va ser un desastre i almenys 40 alumnes no van poder pujar-se ni en la línia 3 ni en la 4 en la parada del Teix, tampoc van arribar a agafar l’1 i es van haver d’anar corrent perquè arribaven tard”, denúncia Marín.
El dijous, Gelda Marín té constància que alguns estudiants van optar per agafar l’autobús amb més antelació: “s’han anat abans i han hagut d’esperar per a entrar més de mitja hora” o directament, anar caminant. També el divendres, comenta Marín que “l’inspector de transport va estar gestionant la situació i derivant als alumnes a les línies d’autobús que podien agafar. El nostre disgust no és amb l’empresa ni amb els inspectors, la competència és de l’Ajuntament”.
I és que, assegura, les citades línies 3 i 4, en l’horari en el qual es traslladen els estudiants de l’Andreu Sempere –entre les 7’30 i les 8 del matí– “ja es veuen de normal col·lapsades” en coincidir amb l’horari d’entrada d’altres centres educatius i també en tema laboral: “no és un col·lapse d’ara”.
Eixe col·lapse també es produeix en l’eixida, i en aquests dies hi ha hagut alumnes que o bé s’han tornat a casa caminant, o han hagut d’esperar al següent autobús.
Des de l’AMPA demanen “reforços immediats i reals” i acusen l’Ajuntament de “prometre alguna cosa que no ha fet”. Així mateix, afirmen que hi ha “indignació, coratge i impotència” entre els familiars dels estudiants de l’Andreu Sempere per l’ocorregut.
Gelda Marín assenyala que “si en comptes de prometre’ns que el tema del transport anava a estar solucionat, de dir-nos que no ens preocupàrem, ens hagueren demanat disculpes i hagueren sol·licitat la nostra col·laboració no estaríem a hores d’ara així, l’haguérem arreglat”.
“La situació és caòtica”, afirma la presidenta de l’AMPA, qui remarca que hi ha joves d’11 o 12 anys, que s’estan veient en aquesta situació: “he vist xiquets plorant que s’havien quedat en la parada sense poder pujar a l’autobús i sense saber què fer”.
Per part seua, el regidor d’Educació, Alberto Belda, explica que “quan parlàvem de reforçar les línies, ens referíem a modificar les previsions perquè passen més autobusos en menys temps. No podem posar un autobús extra, si el poguérem fer, ho haguérem fet. Un autobús extra suposa una modificació del contracte, que és justament el que no podem fer. És la mateixa situació que l’autobús que va a a el poliesportiu. Per llei ja hem superat el percentatge que es podia modificar del contracte”.
“Ja vam dir que la primera setmana anava a ser complicada”, comenta i assegura que estan treballant en aquest assumpte. “Farem un pla per a passar-lo a les famílies, que tinguen la informació i d’aquesta manera anar reorientant als alumnes”, contemplant la Línia 1, que té una parada molt pròxima al Teix, va més buit que la 3 i la 4, i que a partir d’eixa localització es dirigeix a la Zona Nord.
A més, s’està pendent que dos autobusos elèctrics substituïsquen a dos dels actuals, que pel que sembla, són més grans: “igual pot ajudar a albergar a més gent”, apunta l’edil.
Per part de l’Ajuntament, afirma que no es disposa d’un altre recurs: “estem fent tot el possible. Un recurs clar és que qui té la competència, que és la conselleria, l’assumisca i complisca les demandes de l’AMPA”, que és disposar d’un autobús específic per als alumnes.
Així, assenyala que s’estan fent gestions perquè la conselleria d’Educació s’ocupe d’aquest assumpte i Belda remarca que “la conselleria s’ha estalviat els diners dels barracons i l’Ajuntament ha solucionat el tema de les ubicacions. Necessitem que l’administració competent actue per a donar una solució definitiva”.
Mentrestant, des del consistori es continua treballant a intentar “reorientar” les línies, les parades i els temps per a poder solucionar la situació.