Màgia sonora en el Saló Llarg del Círculo Industrial
Va ser el tercer concert de la Temporada 2020/2021 de l'Associació d'Amics de la Música
Els organitzadors sabien que era un risc oferir un concert de cambra en diumenge i en sessió matinal, però intuïen que podia funcionar, ja no sols per la novetat del violí i l’arpa, sinó també per l’horari i el bell i afable entorn històric que representa el Saló Llarg del Circulo Industrial d’Alcoi, situat al costat mateix del Jardí i amb els raigs del sol “il·luminant” els “Sons de l’Ànima”, títol del recital que van protagonitzar Rezart Kapetani, violí i José Antonio Domené, arpa.
El del diumenge 13 va ser el tercer concert de la Temporada 2020/2021 de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi, el qual va tindre una molt acceptable assistència per als temps que corren, majoritàriament associats d’aquesta, i en el qual es van complir rigorosament totes les mesures anti COVID 19 establides pel propi Cercle Industrial, entitat col·laboradora.
El costum vienés de celebrar concerts de cambra matinals en salons palatins, va voler ser imitada a Alcoi en el seu huitcentista saló (d’estil vienés), saldant-se amb tal èxit, que segur hi haurà més en un futur. Els artistes col·locats sota aqueixa obra mestra de Fernando Cabrera Cantó titulada “La Calera”, van començar el seu recital amb música del compositor letó Nicolai Von Wilm, adonant-nos tots de la qualitat dels solistes i de l’òptima acústica d’aquest saló per a certa mena de concerts. Rezart Kapetani és un violinista que sobreïx per la seua preparació tècnica i per l’expressivitat que emana del seu instrument; amb un so net, afinat i replet de matisos, és capaç d’abordar qualsevol tipus de repertori amb extraordinària eficàcia no renunciant mai a elements virtuosístics. Per la seua part José Antonio Domené, un dels millors arpistes espanyols del moment -per això mateix és arpista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu-, demostra a cada moment el seu alt nivell artístic en un instrument molt difícil de dominar, de so tan agradable i evocador. El seu excel·lent tècnica és fruit d’anys d’àrdua preparació. A Espanya van aconseguir gran notorietat i popularitat Nicanor Zabaleta i Maria Rosa Calvo-Manzano. Perquè Domené els camina a la saga.
EXPLICACIÓ DE LES OBRES
El recital va tindre components pedagògics, amb explicacions sobre les obres i sobre els desconeguts mecanismes de l’instrument de l’arpa. Així, es van anar succeint obres com “Fantaisie” Op. 124 de Saint-Saëns, un “Impromptu” per a arpa sola de Faurè, una obra per a violí sol del vienés Kreisler, “Recitatiu i Scherzo-Capritx”, la “Història del Tango” de Piazzolla, cinc peces de la sempre benvinguda “Suite popular espanyola” de Falla i les “Danses romaneses” de Bela Bartok. El concert va acabar amb dos bises: la hechizant música de “El cigne” de Saint-Saëns” i el melancòlic i bellíssim Intermezzo de “Thais” de Massenet. Un delit absolut.