L’ordenança de la ITE s’adapta a la normativa autonòmica
La nova regulació inclou un registre dels solars i edificis a rehabilitar
El Butlletí Oficial de la Província ha publicat l’aprovació definitiva de la nova ordenança d’Inspecció Tècnica d’Edificis després de la seua aprovació inicial en el ple de febrer. L’objectiu fonamental d’aquesta ordenança és obtindre la màxima informació per a adoptar mesures que afavorisquen les actuacions rehabilitació urbana.
En aquest sentit, partint de l’Ordenança Reguladora de la Conservació i de la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) que ja existia, s’ha millorat la redacció per a evitar duplicitats i contradiccions amb la regulació autonòmica. Recordar que la ITE consisteix en una inspecció periòdica i obligatòria dels edificis, dirigida a determinar l’estat de conservació dels mateixos i verificar el compliment dels estàndards imposats per la normativa urbanística.
Per part seua, la realització de l’Informe d’Avaluació de l’Edifici (IEE) serà obligatòria quan l’edifici o construcció tinga una antiguitat superior a 50 anys o quan les persones propietàries dels edificis pretenguen acollir-se a ajudes públiques amb l’objectiu d’escometre obres de conservació, accessibilitat o eficiència energètica.
Respecte a les principals novetats que presenta l’ordenança, cal destacar que l’Ajuntament d’Alcoi expedirà un identificatiu, que haurà de col·locar-se en un lloc visible del vestíbul de l’edifici o construcció i que acreditarà haver superat la ITE indicant a més la data en què l’immoble haja de sotmetre’s a una nova inspecció, modalitat de control semblant a la que s’utilitza en la Inspecció Tècnica de Vehicles i amb la mateixa finalitat.
La segona novetat és que el IEE tindrà una validesa màxima de 10 anys. Fins al moment amb la normativa local la ITE estava vigent 5 anys, amb aquest canvi la norma local s’adapta a l’autonòmica.
Una altra novetat que recull aquesta Ordenança és la regulació del Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar, establint-se a més els criteris de prioritat en el foment de l’edificació.
SUBVENCIONS
Des de les àrees d’urbanisme i patrimoni històric de l’Ajuntament s’estan ultimant les bases per a la concessió de subvencions als titulars d’immobles, que faciliten i promoguen la inversió privada en el manteniment i regeneració del parc d’habitatges de la nostra ciutat. Són tres línies de subvenció, façanes i mitgeres, rehabilitació estructural d’edificis del centre històric i rehabilitació d’elements ornamentals amb valor patrimonial en edificis, la quantia en conjunt dels quals és de 162.000 euros.
Des de l’ajuntament ja s’estan preparant les bases per a les subvencions de façanes i rehabilitació d’edificis del Centre i seran publicades pròximament.
També destacar que la Generalitat ja ha publicat les bases de la convocatòria per a accedir a les ajudes del Pla Renhata, per a reformes d’interiors d’habitatges.