L’IVC encarrega a l’alcoiana Paula Serrano un projecte de dansa

Un homenatge a l'autor de 'El lector por horas', que s'estrenarà a l'octubre en el teatre Rialto

L'IVC encarrega a l'alcoiana Paula Serrano un projecte de dansa
La coreògrafa alcoiana, Paula Serrano.

La ballarina i coreògrafa alcoiana Paula Serrano està d’enhorabona. Arrere queden les dues nominacions als premis de les Arts Escèniques 2022, pel seu muntatge de dansa contemporània ‘Sexy Suggestion’. No obstant això, la dramatúrgia i estètica de les seues propostes, que genera una certa incomoditat en l’espectador, no ha passat desapercebuda. Així, L’Institut Valencià de Cultura li ha encarregat crear i dirigir la seua última producció de dansa, basada en el text del dramaturg valencià José Sanchis Sinisterra: ‘El lector por horas’.

REGAL DE NADAL
Paula Serrano està molt il·lusionada amb la posada en marxa d’aquest projecte. “Vaig rebre una trucada, cap a finals de desembre, –compta Paula a El Nostre Ciutat– Roberto García (director adjunt de Teatre i Dansa de l’IVC), era l’encarregat de transmetre’m la petició de l’Institut Valencià de Cultura, –segueix– no em podia creure que anara jo la triada quan els meus predecessors, Gustavo Ramírez i Asun Noales, havien sigut els meus coreògrafs i referents”. “Abans de decidir-me a fer-la, – segueix Serrano,- vaig demanar que em deixaren llegir l’obra. Era important per a mi saber si l’encàrrec m’inspirava o no. Perquè abans de res, hi ha un respecte cap al treball previ de l’escriptor. Em vaig prendre 3 dies per a llegir l’obra i va sorgir la màgia: vaig sentir que m’havien fet un regal de Nadal”.

‘El lector per hores’ –obra que va aconseguir el premi Max al millor autor teatral en castellà l’any 2000–; tracta d’un home de negocis la filla dels quals ha perdut el sentit de la vista. El pare, contracta a un lector per hores perquè llija a la seua filla en veu alta, textos de la literatura universal. Els personatges es veuen embolicats en un laberint d’emocions molt allunyats de la neutralitat que desitjava el pare, qui no aconsegueix canalitzar la relació afectiva amb la seua filla.

“Després de llegir el text, explica la coreògrafa,-vaig entendre per què havien pensat en mi”. I és que Paula Serrano, en el seu primer espectacle de llarg format “Antes de que todos lo sepan”, es va atrevir a pujar a escena ballarins que portaven una caracterització que els privava del sentit de la vista, i que, per tant, ballaven a cegues. “Que em cridaren significa que han vist els meus anteriors treballs, segueix Serrano,- he treballat la ceguesa i m’he passat per les mans crear i ballar a cegues”.

7 BALLARINS EN ESCENA
La coreògrafa acaba de realitzar l’audició on ha triat als 7 ballarins que ocuparan l’espai escènic que ara s’està configurant. “L’equip artístic.- explica Paula Serrano,- és el primer que s’arma. Una vegada que ja sé que compte amb David Orrico (disseny d’il·luminació); Yves del Riu (compositor musical); Luis Crespo (escenografia) i Pascual Peris (vestuari); em fique de ple amb Xavier Pujades en l’elaboració de la dramatúrgia. Tenim l’esborrany de l’escenografia, el continent perfilat. Ara comencem a generar el contingut”.

Una dramatúrgia, que en paraules de la directora, treballa l’estètica de la recepció, com la que utilitza Sanchis Sinisterra. D’ací la connexió entre tots dos, quan situen en un lloc actiu al lector i al públic que assisteix al teatre. El muntatge genera unes preguntes que es queden en l’aire. De manera que, cada espectador va emplenant els buits en blanc que es van deixant sobre l’escenari, rebent diferents significats, segons l’experiència personal de cadascun. Una dramatúrgia, en definitiva, que no deixa indiferent a ningú, ja que des de la butaca, cadascun extrau les seues pròpies conclusions.

HOMENATGE A JOSÉ LUIS SANCHIS
L’espectacle de dansa té previst la seua estrena del 4 al 15 d’octubre en el teatre Rialto de València. Es tracta d’un dels 3 vèrtexs de l’homenatge que se li rendirà a l’autor de ¡Ay, Carmela!, juntament amb la representació de la pròpia obra de teatre ‘El lector por horas’ de la mà de Carles Alfaro; i una peça de circ contemporani, que dirigeixen Eleonora Gronchi i Pablo Meneu.

Advertisements

Send this to a friend