L’IVAM CADA se submergeix en el patrimoni industrial
La directora de l’IVAM, Nuria Enguita; els coordinadors del projecte, Lorenzo Sandoval i Tono Vizcaíno, i l’alcalde de la ciutat, Toni Francés, han presentat en la seu d’Alcoi l’exposició ‘Indústria/Matrius, trames i sons’. Es tracta de la primera de les exposicions d’enguany en l’IVAM-Alcoi, a la ciutat que ha sigut capital cultural valenciana durant 2021 reconeguda per Cultura de la Generalitat.
La mostra es podrà visitar fins al 24 d’abril i en aquest context Nuria Enguita ha explicat que “l’exposició planteja una lectura del patrimoni industrial valencià basada en el sonor, en l’immaterial i en els moviments socials”. Un projecte artístic enfocat en cinc localitzacions: Alcoi, Port de Sagunt, València, Alacant i l’Alcora.
Així, la mostra recull el passat tèxtil de la capital de l’Alcoià, cartells del llegat industrial alcoià del segle XIX procedents de l’Arxiu Municipal o la proposta de convertir Alcoi en un museu industrial a l’aire lliure. També s’inclouen elements de l’antic llegat siderúrgic de Sagunt, el ceràmic de l’Alcora, el del calçat d’Alacant i altres enclavaments de tradició industrial.
“La selecció respon a criteris de diversitat territorial i al fet que es tracta de llocs amb una forta tradició fabril. En cadascuna d’aquestes àrees es planteja un estudi de cas, un treball de camp i una trobada”, assenyala la directora de l’IVAM sobre aquesta mostra, que “pretén crear un arxiu de la memòria a partir d’un llegat que no ha centrat tant l’interés en els processos de recuperació etnològica i artística de la cultura popular”.
Lorenzo Sandoval ha explicat que “‘Indústria/Matrius, trames i sons’ se situa entre la creació d’un arxiu i un projecte artístic que s’articula en tres eixos temàtics o trames”. La primera d’elles, ‘Prendre la paraula’, recopila cartells de mítings obrers llibertaris, pancartes i *afiches de manifestacions per la crisi industrial, processos assemblearis, fanzines produïts en fàbriques okupadas o programes de ràdio.
El segon apartat, ‘El so de les màquines’, para atenció als elements procedents de ‘*raves’ celebrades en espais industrials, música postindustrial, el so de màquines en funcionament o les cançons tradicionals vinculades al treball a la fàbrica. El tercer eix es relaciona amb les formes d’organització social entorn de l’industrial.
Tono Vizcaíno ha comentat que “l’exposició es fixa particularment en els usos proactius del patrimoni industrial impulsat per la ciutadania, des de centres socials *okupados, l’activació patrimonial participativa o l’organització de ‘raves’ i esdeveniments culturals”.