“L’interior de la Comunitat corre el perill de desaparèixer”

Anabel Trujillo, la que fóra regidora del PP a Alcoi és la gerent del Grup Acció Local GAL RURABLE, entitat formada per entitats privades en un 60% i públiques en un 40% i que el seu objectiu és recolzar els processos de desenvolupament rural intel·ligent, sostenible i integradors en les comarques de la Foia de Bunyol-Xiva, Plana d’Utiel-Requena i Valle d’Aiora-Cofrents. No és l’únic cas, una altra alcoiana Aitana Camps està al capdavant del GAL-Turia Calderona. Aquestes entitats treballen en el foment i desenvolupament rural, a l’estil dels CEDER d’antany.

– El vostre és un territori ampli conformat per 23 pobles i 75.000 habitants, com es configura el vostre GAL?
– El nostre Grup d’Acció Local són 3 comarques adjacents: La Foia de Bunyol-Xiva, la Plana Utiel-Requena i el Valle Cofrents-Aiora. En el territori de RURABLE entren tots els municipis d’aquestes tres comarques excepte Xest i Bunyol per no ser considerats rurals sobre la base de l’Ordre 5/2016 de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la qual es determina l’índex de ruralitat de cada municipi.

És un territori molt ampli amb una baixa densitat de població conformat per xicotets municipis i moltes xicotetes pedanies depenents de les poblacions una mica més grans. El territori RURABLE és un territori compacte a diferència d’uns altres GAL que tenen una clara dispersió.

– La vostra Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) estableix el diagnòstic del vostre GAL, quins van a ser els principals reptes als quals us aneu a enfrontar?
– L’estratègia va estudiar les necessitats del territori RURABLE i les esperances dels seus habitants per al futur del mateix. Els reptes es van definir per la població del territori que va establir uns objectius generals per a l’estratègia.

El primer és la lluita contra el canvi climàtic i la defensa del patrimoni. Ací es va a fomentar l’eficiència energètica i el suport al canvi cap a una economia baixa en carboni i resiliente al canvi climàtic mitjançant la promoció de l’ús d’energies renovables i la seua producció. A més, es va a treballar la valorització del patrimoni i la seua conservació incloent la biodiversitat i la Xarxa Natura 2000.

El segon és l’apoderament i la millora de la qualitat de vida. Anem a treballar per a millorar la inclusió social i la lluita contra la situació de crisi demogràfica proporcionant nous llocs de treball a dones i joves del territori i així millorar les seues expectatives personals en el propi territori evitant el seu èxode cap a altres territoris i fixant població.

El tercer és la millora de la competitivitat i la innovació sostenible dels sectors econòmics. A partir de la millora dels sectors productius del territori com l’industrial, agropecuari i turístic fomentant, a més, la transferència de coneixement, la innovació i la sostenibilitat de les accions que es recolzen. Treballarem per a fomentar que les noves activitats productives de caràcter innovador siguen dutes a terme, o compten amb una participació decisiva, per joves i dones promovent així d’una banda ocupació estructural i durador i per un altre l’impuls necessari perquè la innovació es difonga al teixit empresarial amb major velocitat.

Finalment, el quart pilar és el foment de la cooperació, difusió/dinamització (…)

Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre del dimarts 4 de setembre.

Send this to a friend