L’Institut Gil-Albert recupera la figura d’Enrique Carbonell per a inaugurar el cicle ‘Rostres amb història’
L'investigador Isker Torrecillas imparteix aquest dijous la conferència sobre l'industrial alcoià
L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert estrena cicle aquesta setmana per a recuperar la figura de destacats personatges relacionats amb la província. Experts i investigadors participaran entre maig i novembre en les quatre sessions de ‘Rostres per a la història’, que començarà aquest dijous 2 de maig (19 hores) amb una semblança d’Enrique Carbonell Antolí.
La nova proposta es desenvoluparà en format conferencia per a abordar la vida i assoliments del personatge en qüestió, però incidint en aspectes més desconeguts i fins i tot anecdòtics de les seues vides. A més, l’acte inclourà suports audiovisuals, objectes i fins i tot música amb l’objectiu de fer la vetlada més distesa i interactuar amb el públic assistent.
Coincidint amb el centenari de la Casa Carbonell l’investigador Isker Torrecillas oferirà la primera sessió amb una xarrada sobre la trajectòria de l’artífex de l’emblemàtic edifici situat a l’Esplanada d’Alacant. “Enrique Carbonell Antolí (1870-1924): Estudi d’un industrial i el seu temps” és el títol de la conferència, que comptarà amb la participació de María Teresa Gómez Reus, membre de l’equip investigador de Torrecillas i besneta de l’insigne empresari alcoià, i que inclourà suport gràfic amb imatges inèdites de gran valor històric cedides per la família.
Dénia acollirà al juliol la segona sessió per a commemorar l’Any María Ibars declarat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en honor a aquesta mestra, poeta, novel·lista i narradora. Carles Mulet serà l’encarregat de recórrer la seua vida, partint de la seua infància i adolescència a Dénia i aprofundint en el seu ferm defensa de la llengua i la cultura valenciana, així com en la seua reconeguda producció literària.
La tercera sessió arribarà al setembre de la mà de la investigadora Consuelo Jiménez de Cisneros qui parlarà sobre el llegat científic i literari del seu avi, Daniel Jiménez de Cisneros i Hervás. El geòleg i paleontòleg va atresorar al llarg de la seua carrera un ingent llegat de peces i publicacions, la majoria d’elles depositades a Alacant.
Finalment, i amb motiu del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estelles, el cantautor Pau Alabajos oferirà -en format de conferència amb música- una semblança del seu compromís amb el poble valencià i els seus poemes, alguns dels quals ha musicalitzat.