L’impacte del cinematògraf a Alcoi

La primera sesión pública de films Lumière se estrenó en 1896 en el Teatro Principal

L'impacte del cinematògraf a Alcoi
Teatre Principal d’Alcoi | Arxiu

El 19 de desembre de 1896, amb la primera projecció pública de fotografia animada utilitzant el cinematògraf, el cinema feia els seus primers passos amb èxit, en el Teatre Principal de la nostra ciutat.

El impacto del cinematógrafo en Alcoy
Una de les preses de la primera projecció

Aquest fet històric va ser informat per la premsa local, anunciant l’arribada del cinematògraf, mitjançant una entusiàstica descripció de l’invent que constituïa en aquells dies, un espectacle mai vist en aquesta població i el pas més gegant de la ciència moderna aplicada a l’art de la fotografia.

Les projeccions de cinematògraf en el Teatre Principal van ser presentades, no com a atracció exclusiva, sinó en els entreactes de les representacions teatrals de la companyia còmic dramàtica que actuava en aquest coliseu, consistint el primer programa en una selecció quasi exclusivament amb pel·lícules Lumière.

De sobte, l’espurna elèctrica esclatava i una llum esguitava la pantalla blanca, sorprenent als espectadors que assistien a aquesta primera projecció d’uns quadres del programa Lumière rodats entre 1895 i 1896, La Plaza de la república, Baile de niños, Un almuerzo en familia, Una marina, Las lavanderas, La llegada de un tren, La serpentina, y Juego de niños al paso, totes elles preses documentals de la vida quotidiana. Escenes curtes, menys d’un minut, pel·lícules familiars, o esdeveniments públics, sense efectes especials, ni trucatges, amb un desig molt sincer de copiar la realitat sense afegir-li res. Sense llevar-li res.

Però aquesta aparent senzillesa dels films Lumière no excloïa una vertadera atenció per la “posada en escena”, perquè els Lumière no sols estaven experimentant en el costat tècnic de la realització de pel·lícules, sinó també en el seu vessant estètic, estudiant amb precisió la ubicació de la càmera, no reposicionant o reencuadran la càmera durant el rodatge, planificant i assajant els moviments dels actors, i localitzant els llocs amb anticipació, així com l’organització de l’acció que sempre té un començament, un clímax i un final clarament marcat. Un estil Lumière.

Els germans Lumière aquells mestres i promotors de breus fragments fílmics de vida sense editar, mai van creure que podrien influir radicalment en la cultura popular mundial. “El nostre invent pot ser explotat durant un temps com a curiositat científica, però a part d’això no té cap futur comercial”. No obstant això, van jugar un paper clau en la història del cinema, aconseguint crear una nova forma d’art i un entreteniment sense precedents que va fascinar i va revolucionar la nostra visió del món.

Advertisements

Send this to a friend