L’I Congrés Big Data d’Alcoi registra una elevada afluència
En xarxes socials, s'ha generat més d'un milió d'impactes a través de Twitter
L”I Congrés de Ciutats Intel·ligents i Big Data d’Alcoi’, organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi, Districte Digital i el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València a través de les seues càtedres ‘Ciutat del Coneixement’ i ‘Smart City Alcoi’, va concloure aquest dijous a la vesprada amb un balanç molt positiu, tant pel que respecta a l’aforament aconseguit com per la qualitat de la seua programació.
El certamen va aconseguir reunir més de 800 persones –533 assistents a les conferències i més de 250 al showroom d’empreses– al llarg de tres sessions celebrades els dies 20 i 21 d’octubre en l’Àgora i va ser retransmés a més pel canal de YouTube de Districte Digital, superant les 900 visualitzacions en les primeres 24 hores. En xarxes socials, s’ha generat més d’un milió d’impactes a través de Twitter, on es van difondre les diferents sessions amb les etiquetes #SmartAlcoi i #SmartAlcoy
Respecte a la procedència dels assistents es van registrar inscripcions de persones de més de 50 poblacions de tota Espanya, majoritàriament de les províncies de València i Alacant.
L’esdeveniment va arrancar amb una figura de primer nivell, l’emprenedor murer Iñaki Berenguer, qui va repassar les claus del seu èxit i va animar al talent local a innovar en un món cada vegada més globalitzat gràcies a la tecnologia. Natural de Muro de Alcoy i llicenciat en Enginyeria de Telecomunicacions per la UPV, Berenguer és CEO i cofundador de Coverwallet. Abans va anar també fundador i CEO de Contactive, una plataforma de Big Data adquirida per Thinkingphones. Anteriorment, va ser fundador i CEO de Pixable –50 empleats, 10 milions d’usuaris–, una startup d’agregació de fotos socials intel·ligents que va ser adquirida per SingTel per 30 milions de dòlars. També ha treballat en McKinsey o en Microsoft Corporate Strategy i és inversor àngel en 30 empreses emergents.
Al costat d’ell, experts en diferents camps relacionats amb el tractament de dades i la digitalització dels processos van exposar la seua visió durant la primera sessió, la vesprada del 20 d’octubre.
Les conferències del matí següent, dijous 21 d’octubre, van ser liderades pel cofundador de l’Institut d’Intel·ligència Artificial i cofundador de FIXR, Andrés Torrubia, qui va impartir una conferència entorn de les aplicacions de la Intel·ligència Artificial en la conducció autònoma. A més, al llarg d’aqueixa sessió es va poder conéixer, a través de ponències i taules redones, com la tecnologia repercuteix i troba aplicacions reals i útils en aspectes com la governança de les ciutats, el turisme, el transport sostenible, la descarbonització o la salut.
La sessió vespertina d’aquest dijous, amb la qual concloïa el certamen, va aconseguir pràcticament completar l’aforament de l’Àgora amb un públic de perfil jove –alumnes de la Universitat Politècnica de València i estudiants d’últims cursos de Secundària i Batxiller– que van seguir amb gran interés les ponències d’alumnat diplomat de la Universitat Politècnica de València–Campus d’Alcoi, els qui van explicar les seues experiències i la seua activitat professional en tot tipus d’empreses i tecnologies relacionades amb la temàtica del congrés.
De manera paral·lela al programa de conferències, l’Àgora va acollir una fira d’empreses amb més d’una vintena de participants –des d’empreses consolidades a start-ups– i es va reservar un espai per a exposar els treballs dels grups de generació espontània de la UPV-Campus d’Alcoi.
En definitiva, segons subratlla el regidor d’Innovació, Jordi Segura, “amb aquest congrés Alcoi es posiciona com un espai de referència i un punt de trobada de professionals, empreses i administracions que treballen en l’àmbit de la digitalització, el machine learning i el tractament de dades. Però a més, gràcies a aquesta iniciativa, hem comprovat quines són les aplicacions reals de la tecnologia a les ciutats, una labor que Alcoi està duent a terme a través del seu projecte Smart City amb l’objectiu d’utilitzar la tecnologia en benefici del ciutadà”.
Segura ha destacat a més el nivell de les ponències, subratllant també el focus en el talent local, que sorgeix del campus d’Alcoi de la UPV i que ha estat representat amb els projectes del grup de generació espontània i pel *exalumnado. “És fantàstic comprovar com el dijous a la vesprada es va omplir l’Àgora de gent jove i com van gaudir escoltant l’experiència de persones que, com ells o com Iñaki Berenguer, s’han format ací mateix”.