L’humor i la crítica omplin les pàgines de ‘Corazonadas’
Miquel Peidro ha presentat la seua primera novel·la
La setmana passada es va presentar en societat el nou projecte de Miquel Peidro, un que li ha suposat eixir de la seua ‘zona de confort’ i que s’allunya –malgrat que també es tracta d’escriure– de tot el que havia realitzat fins ara al llarg de la seua trajectòria professional com a guionista i també projectes d’obres de teatre.
‘Corazonadas’ és el nom de la primera novel·la de l’escriptor alcoià, que es va presentar el dijous en l’IVAM CADA Alcoi i que ja es troba a la venda en papereries i llibreries, així com el mateix dijous els assistents van poder adquirir un exemplar d’aquest llibre, la recaptació del qual va íntegrament destinada a l’ajuda dels refugiats ucraïnesos a través de la Creu Roja.
“És un format que no havia fet mai”, reconeix Peidro, qui relata que, al principi aquesta novel·la “havia sigut una proposta per a fer una tv movie molt més curta, però que es va quedar en una proposta. Són projectes que dius, ja els reprendré quan tinga temps, i que van passant els anys i mai tens temps”.
Finalment, el moment va ser l’any 2020. “Jo estava coordinant dues sèries diàries alhora, ‘El secreto de Puente Viejo’ i ‘Acacias 38’. La primera d’elles va acabar i va coincidir a més amb el confinament”. Peidro afig que “encara que coordinar una sèrie és molta faena, de sobte tenia temps per a fer més coses i em vaig posar a escriure, i quan comences a entusiasmar-te ja no pares fins a acabar-ho. Vaig anar compaginant les obligacions amb els gustos”, detalla l’escriptor alcoià.
MATRIMONI DEL ‘FAMOSEO’
Com a ‘avançada’, i tal com apareix en la sinopsi del llibre i en el pròleg, ‘Corazonadas’ està impregnada d’humor, crítica, sàtira…”És una novel·la d’humor, basada en un món que més o menys jo conec i que dona per a molt”. Així, es tracta del món del cor, de la premsa rosa, de programes de televisió que tenen aquesta temàtica com a protagonista. Dins d’aqueix món es desenvolupa la història del matrimoni format per Chumi Castejón i Mafalda Villegas. “És una novel·la del cor dins d’un programa del cor”.
Sobre el citat matrimoni, Peidro explica que es tracta de “un matrimoni que està en el top del ‘famoseo’. És una parella admirada que apareix en tots els programes de televisió. En aqueixos mons, no són només ells els interessats, si no que per darrere hi ha molta gent que s’aprofita, les pròpies cadenes que tenen una rendibilitat sobre la base d’aquesta mena de personatges o els representants”. D’aquesta manera, i “quan la popularitat comença a decaure, cal buscar un conflicte per a tornar a posar-los en primera línia de foc i que la fama no decaiga”. Un conflicte que passa per “introduir a una tercera persona” amb el propòsit de generar “una crisi” però que, “les coses no ixen com ells esperaven”.
A més de Chumi Castejón i Mafalda Villegas –noms que adopta la parella perquè els reals “són poc glamurosos i tot això forma part del ‘teatrillo’ de crear-los una imatge”, en paraules de Peidro–, un lleó marí, sí, un lleó marí adopta un paper important en el transcurs de la novel·la. “Té un paper fonamental en el desenvolupament dels fets. Aqueixa tercera persona en qüestió té a veure amb el món de la biologia marina i hi ha una sèrie de circumstàncies que ocorren on ella treballa i un lleó marí té part important”, relata el guionista alcoià, qui, entre riures, afirma que “vaig fer un estudi sobre lleons marins. Quan et poses a escriure investigues coses que mai hagueres imaginat”.
Precisament, per a ‘Corazonadas’ Peidro també ha investigat aspectes de Múrcia, concretament, del poble Beniel, “un dels protagonistes és d’ací, i d’alguna manera, tot el que li passa li suposa un retorn als orígens”. Així mateix, “hi ha una sèrie de diàlegs que estan escrits en murcià”, per als quals, Peidro va contactar amb L’Ajuntaera “és una associació en defensa dels dialectes murcians. Ells me’ls han traduïts, perquè és molt fàcil caure en el tòpic, o buscar en internet diccionaris. Vaig contactar amb ells i molt amablement van col·laborar”.
Després de tota aquesta informació sobre la novel·la, és molt fàcil d’entendre la portada del llibre, elaborada per Pep Sellés: “el va captar perfectament bé. Em va dir que col·locava tots els elements necessaris perquè la portada transmetera que la novel·la era un embolic”.
DIFERÈNCIES PROJECTES
En la seua estrena com a escriptor de llibres, Peidro assenyala que hi ha diverses diferències amb el que ell havia fet fins al moment. D’una banda, la novel·la, “en tindre un desenvolupament molt més profund cal guanyar en complexitat. Cal buscar-li més arestes als personatges”. També assenyala al temps com una de la dissimilituds: “en televisió tinc uns terminis determinats, i això ho prens amb més calma, ho escrius, ho deixes un temps, el tornes a llegir…és un procés complicat i d’autoexigència, perquè d’una primera versió a la final es tira molt al fem. En televisió tot ha d’eixir a la primera, un procés com aquest et permet pensar, repensar, retocar…és un procés més llarg i divertit”. Així mateix, l’autor de ‘Corazonadas’ indica que l’experiència li ha agradat, però “m’ha agradat a posteriori. M’agrada treballar en equip, vas veient com les coses van creixent sobre la base de diverses aportacions, aqueixa dinàmica m’agrada, i això és una soledat absoluta en la qual la teua t’equivoques o encertes”. Per això, de moment no es planteja un pròxim llibre, i sobre el primer espera “que es venguen molts llibres perquè hem optat per una causa que considere justa i també que la gent passe una bona estona quan el llija”.
AUTOEDICIÓ
“Després de tants anys sotmés a una cotilla de paràmetres, ara volia fer el que volguera”, al·lega Peidro, sent aquest un dels motius pels quals va optar per una editorial d’autoedició. “No tenia ganes que em digueren que si sobraven pàgines, faltaven…”. Malgrat això, recalca que “les editorials d’autoedició avaluen els llibres, tenen un nivell d’exigència, és a dir, que no ho accepten tot”.
PRÒXIMS TREBALLS
Actualment, Miquel Peidro es troba immers en diversos projectes. Un d’ells és una sèrie setmanal i un altre un llargmetratge, en el qual està treballant al costat de la seua filla Neus i que “està bastant avançat”, sent un llargmetratge “que té molt a veure amb Alcoi”. Tots dos projectes són per a Boomerang TV.