L’hostaleria comença a respirar
El progressiu alleujament de les restriccions està permetent al sector recuperar el pols a poc a poc
Des que va començar la pandèmia, la ventilació dels espais tancats s’ha convertit en una pràctica fonamental. I és que segons els experts, en instal·lacions interiors la ventilació és una mesura efectiva en la prevenció de la transmissió del coronavirus. Per aquest motiu, i de cara a garantir la seguretat dels seus clients, són molts els establiments comercials i del sector de la restauració que han optat per adquirir un dispositiu intel·ligent que monitora la qualitat de l’aire i informa en temps real sobre aquesta qüestió.
A Alcoi, l’Ajuntament de la ciutat, amb la col·laboració de la conselleria d’Economia, va tindre la iniciativa d’ajudar a l’hostaleria en aquesta problemàtica, pensant sobretot en aquells bars i restaurants sense possibilitat de disposar de terrassa exterior, per la qual cosa l’única manera de donar servei és a l’interior dels seus negocis. “La veritat que és una bona idea per a controlar i donar més seguretat a la gent, és eficaç perquè informa del nivell de CO₂ a l’instant i els clients el veuen”, explica Borja Gadea, gerent de la Pericana.
Es tracta d’un mesurador digital que marca l’índex de qualitat de l’aire (CO₂) i avisa canviant de color en funció de si l’espai és segur i presenta un nivell òptim (verd) o si per contra indica que el lloc ha de ser ventilat (taronja o roig). A més d’en el propi establiment, les dades es podran visualitzar en temps real des de la web de l’Ajuntament d’Alcoi, per a un accés més ràpid i donar així major tranquil·litat al client.
Dels establiments hostalers sense terrassa a Alcoi, l’Ajuntament ha informat que 65 han sol·licitat el mesurador i ja s’han instal·lat al voltant de 40. “És útil perquè així la gent més preocupada té una referència, encara que la ventilació del lloc és una cosa que fem des del principi, però sí, és d’ajuda”, remarca Ramón Reche, gerent del Restaurant Savoy.
I és que com destaca la regidora de Comerç, Vanessa Moltó, “sabem que els establiments hostalers realitzen correctament aquesta ventilació”, per la qual cosa l’objectiu facilitant els mesuradors és “reforçar la tranquil·litat dels clients i demostrar que s’actua bé, per això també es pot veure en la web de l’Ajuntament”. Per tant, una altra xicoteta ajuda per a un sector que ve de mesos infaustos en els quals molts establiments es van veure abocats al tancament.
Aquesta setmana, a més, amb l’ampliació de l’horari de tancament a les 22 hores, l’hostaleria comença a respirar, si bé la valoració va per tipus d’establiment. “Per a les cerveses de la vesprada, genial, perquè hi ha temps, encara que la setmana passada va ploure tant que ens ha fotut, però els sopars van molt justes de temps”, afirma Ximo Bellvert, empresari hostaler de Santa Rosa, qui opina que l’alçament gradual de les restriccions i el control actual de la crisi sanitària “genera confiança en els clients”. També la vacunació, afig Borja Gadea, “nosaltres ho hem notat amb la gent de més edat, que torna a eixir”, assegura.
Per part seua, el propietari del Savoy considera que gràcies a anar alleujant les mesures “anem agafant el ritme a poc a poc”, encara que es mostra pessimista amb el panorama al qual s’enfronten els establiments de major envergadura, com el seu, dedicats a la celebració d’esdeveniments. “El sector de les celebracions encara està molt parat, la gent s’està esperant a veure si a partir d’estiu la cosa millora, així que estem treballant molt poc”, lamenta, al mateix temps que denuncia “el que costen de mantindre” negocis d’aquest tipus, en comparació amb uns altres de menor grandària, i per això reivindica més ajudes públiques, també per al sector hoteler i turístic en general. “El que ens arriba són engrunes”, recalca.