L’Hospital mantindrà al 50% els quiròfans durant l’estiu
Les vacances dels metges s'allargaran fins a novembre per a evitar el col·lapse
La situació a l’hospital Verge dels Lliris quant a personal, de cara a afrontar els mesos d’estiu, continua sent “complicada”. “Ni molt menys s’ha resolt el problema”, informen des del Sindicat Mèdic, en referència al conflicte originat l’any passat davant la falta de recursos humans suficients per a cobrir les vacances dels metges. Una situació que ve repetint-se en els últims anys a l’Hospital alcoià però que es va agreujar amb la saturació assistencial derivada de la pandèmia i que, com es recordarà, l’estiu passat va portar a la vora del col·lapse al Verge dels Lliris motivant les protestes públiques dels sanitaris.
Aquest estiu, en canvi, el panorama dista molt de ser el de l’any passat, però per al Sindicat Mèdic les plantilles continuen estant molt ajustades i una de les mesures adoptades per a pal·liar el problema serà allargar les vacances dels especialistes fins a novembre, perquè d’aquesta manera el pla de substitucions siga viable i evitar així un nou col·lapse. Des de l’organització sindical expliquen que el període vacacional habitual dels metges és de juliol a setembre, si bé enguany s’ha optat per estendre-ho a octubre i novembre.
Cal apuntar que un dels serveis més delmats és el d’urgències i, segons denuncien des del sindicat, els mitjans disponibles continuen sent insuficients. “De les deu places estructurals que es va sol·licitar cobrir a Conselleria, solament han adjudicat quatre, així que estem una mica millor que l’any passat, ja que a més el pitjor de la pandèmia ja ha passat, però la situació continua penjant d’un fil, al mínim imprevist poden tornar a sorgir problemes”, assenyala Alberto Acosta, delegat a Alacant del Sindicat Mèdic.
Mentrestant, el director de l’Hospital, Quico Fenollar, s’ha mostrat molt més prudent a l’hora de valorar la situació amb què afronten els mesos de vacances i destaca les millores respecte al passat estiu, sobretot quant a l’activitat quirúrgica, que pretenen mantindre al 50% del ritme acostumat de l’Hospital durant l’any. “Intentarem mantindre tres quiròfans oberts dels sis que funcionen normalment, i s’obriran a la vesprada si és necessari, però cal tindre en compte que l’activitat en els mesos de juliol i agost es redueix considerablement i tampoc enguany comptem ja amb l’afegit de la Covid, així que podem parlar d’una situació sota control”, remarca Fenollar.
No obstant això, per part del Sindicat Mèdic insisteixen que un any després “serveis fonamentals” de l’Hospital, com pot ser el d’anestèsia o l’especialitat d’anatomia patològica, “continuen estant sota mínims” i “això és el que bloqueja al final el funcionament” de l’Hospital en conjunt.
Salut mental
Un altre servei que s’ha ressentit molt a conseqüència de la pandèmia és el de psiquiatria, amb l’increment de la demanda d’assistència en l’àmbit de la salut mental. “És una secció ja de per si mateix molt tensionada i si a això li afegim que des de l’obertura del CEEM –Centre Especial de Malalts Mentals, situat en el Barranquet de Soler– ens arriben moltes persones derivades, de l’ordre d’un ingrés setmanal, això està fent que la situació siga insostenible”, assegura Acosta, que denuncia la infradotació del CEEM quant a personal mèdic. Cal tindre en compte que aquest centre atén usuaris amb malaltia mental greu.