L’Hospital d’Alcoi podrà habilitar 65 llits per a ferits a Ucraïna
S'activa un pla amb mesures immediates per a convertir a la Comunitat Valenciana en un 'corredor humanitari' d'ajuda a Ucraïna
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa d’un pla d’acció que inclou les primeres mesures immediates per a convertir a la Comunitat Valenciana en un «corredor humanitari» amb el qual fer front a la crisi humanitària provocada per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.
Així ho ha explicat als mitjans de comunicació després de mantindre en el Palau una reunió de coordinació a la qual han assistit la vicepresidenta, Mónica Oltra, i les conselleres de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, i de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, a més de la delegada del Govern, Gloria Calero, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro.
Ximo Puig ha subratllat que el Consell, la Delegació del Govern i la FVMP estan unides en l’objectiu de convertir a la Comunitat Valenciana «en un corredor humanitari» i en un «espai de democràcia, pau, respecte a la llei i llibertat». «La Comunitat Valenciana no és indiferent al dolor del poble ucraïnés», que està patint una «guerra irracional» propiciada per una «acció lesiva per als drets humans i per a la dignitat de tot el planeta», ha assenyalat el *president, que ha fet un *llamiento a la solidaritat de la societat valenciana, que «mai ha fallat i mai fallarà».
El president ha explicat que, amb caràcter immediat, la Conselleria de Cooperació ha mobilitzat ja, a través de *Farmamundi, l’enviament de material farmacèutic per valor de 300.000 euros pertanyents al conveni amb aquesta ONG (dotat amb un import global de 600.000 euros) perquè arribe a la zona del conflicte.
A més, com ha destacat Ximo Puig, també es disposa d’un conveni amb Creu Roja, que compta també amb una dotació de 600.000 euros, el 50% dels quals es mobilitzarà quan l’organització humanitària ho estime convenient. Així mateix, existeix un Fons d’Emergència de 1,9 milions d’euros que està en reserva perquè s’aplique quan siga necessari.
D’altra banda, la Conselleria de Justícia ha previst la prestació d’assessorament jurídic, a través dels col·legis professionals d’Advocacia, per a ajudar a les persones que arriben a la Comunitat Valenciana o que ja estiguen en ella i necessiten esclarir la seua situació legal. Referent a això, la consellera d’aquest departament mantindrà aquest dimecres una reunió amb els col·legis professionals per a concretar aquesta línia d’actuació.
2.094 llits hospitalaris i SIP provisional
Tal com ha avançat també Ximo Puig, la Conselleria de Sanitat ha informat el Ministeri de Sanitat de la disponibilitat de 2.094 llits hospitalaris per a atendre, si resulta necessari, a persones ferides en aquesta guerra. D’elles, 1.900 estan disponibles per a persones adultes i 194 per a pacients de caràcter pediàtric. Per províncies, 853 pertanyen a Alacant (779 per a persones adultes i 74 per a xiquets i xiquetes), i d’elles, 65 a l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi; 285 a Castelló (261 per a persones adultes i 24 per a ús pediàtric); i 956 a València (860 per a persones adultes i 96 per a pacients pediàtrics).
A més, aquest departament habilitarà un *SIP provisional i simplificat per a garantir l’atenció sanitària a les persones que arriben a la Comunitat Valenciana.
D’altra banda, es muntarà un dispositiu de coordinació perquè la solidaritat valenciana es canalitze «de la forma més eficient i ordenada». En aqueix sentit, la FVMP i la Generalitat coordinaran tota l’ajuda que cada municipi reunisca amb un magatzem comú i l’enviament a la zona d’un comboi humanitari amb productes alimentaris i de primera necessitat.
Línia específica del 112
Així mateix, Emergències habilitarà una línia específica del 112 exclusivament dedicada a atendre persones refugiades per aquesta guerra i a les prop de 30.000 persones procedents d’aquest país que es calcula que estan en territori de la Comunitat Valenciana en l’actualitat.
El president ha avançat, d’altra banda, que s’ha convocat per a aquest dimecres a la Comissió Mixta d’Atenció a Persones Refugiades i Desplaçada amb la finalitat d’atendre el vessant humanitari d’aquest drama i «donar la millor resposta» possible, i que també aquest dimecres reunirà els principals sectors econòmics afectats per aquesta guerra per a fixar una resposta a la crisi.
En aquest primer moment les accions aniran dirigides principalment a atendre ciutadans i ciutadanes ucraïnesos sense família en la Comunitat Valenciana que s’han quedat sense poder tornar al seu país, de manera que, en col·laboració amb Creu Roja, se’ls facilite estada i protecció, així com a famílies sol·licitants de protecció i asil amb menors; a persones que han eixit en solitari de la zona de guerra i a treballadors i mariners ucraïnesos que estan treballant en empreses o vaixells situats en la Comunitat Valenciana.