L’Hospital d’Alcoi és acreditat per a realitzar trasplantaments de còrnies

La realització d'aquesta intervenció permetrà que pacients de l'àrea de Salut no hagen de traslladar-se a Alacant o València

L'Hospital d'Alcoi és acreditat per a realitzar trasplantaments de còrnies
Alfredo Vega serà l’encarregat de dur a terme els trasplantaments de còrnies. | XAVI TEROL

L’hospital Verge dels Lliris incorpora un nou servei després d’haver rebut recentment l’acreditació, per part de Sanitat, per a realitzar trasplantaments de còrnies, després de diversos anys de tràmits, segons indica Alfredo Vega, responsable de la Unitat de Superfície Ocular i Còrnia, que serà a més qui duga a terme el citat trasplantament en el centre hospitalari alcoià.

Vega indica que, després de la seua arribada al Verge dels Lliris, fa uns tres anys, es va reprendre, al costat del cap d’Oftalmologia, Ezequiel Campos, la idea de fer aquesta operació.

Una vegada rebuda l’acreditació –que dura quatre anys, període després del qual s’ha de renovar realitzant una valoració del servei–, es preveu que en uns tres o quatre mesos es puga posar en marxa, segons argumenta el responsable de la Unitat de Superfície Ocular i Còrnia. En aquest període la idea és realitzar tota la preparació prèvia del personal que estarà implicat i dels instrumentals necessaris, entre altres aspectes.

Després d’això, es podria començar amb aquesta intervenció, encara que Vega avança que el servei dependrà dels donants i dels bancs de teixits, per la qual cosa, cal tindre en compte aqueixa “limitació” a l’hora que es puga realitzar aquest tipus de trasplantament, igual que qualsevol altre.

OPERACIÓ I SEGUIMENT ACÍ
Una dels principals avantatges, de cara al pacient, d’incorporar aquest servei, és que les persones que pertanguen al departament de Salut d’Alcoi –que engloba 32 municipis de les nostres comarques– no hauran de desplaçar-se a Alacant o a València per a aquesta operació, ni tampoc per al seguiment postoperatori, tal com ocorria fins ara, abans de rebre l’acreditació.

Això cobra especial rellevància amb un dels dos principals grups de pacients que requereixen d’aquesta intervenció quirúrgica, que són aquells als quals “la còrnia es descompensa i cal trasplantar-la. Això ocorre, generalment, en majors de 60 anys”, assenyala Vega, per la qual cosa és un conjunt de pacients al qual li costava més prendre la decisió d’operar-se perquè havien de traslladar-se a Alacant o a València.

L’altre grup és aquell que té queratocon, és a dir, que la còrnia es fa més fina i sobreïx: “és la principal causa de trasplantament en pacients joves”, argumenta Alfredo Vega.

“A partir d’aqueixos dos grups, també és necessari un trasplantament de còrnia en algunes complicacions de cirurgia de cataractes, infeccions en la còrnia o úlceres avançades”, afig el responsable de la Unitat de Superfície Ocular i Còrnia.

Així mateix, el seguiment postoperatori també es realitzarà a Alcoi: “una vegada que es fa el trasplantament hem d’estar molt pendents del pacient”, comenta Vega, qui explica que aquesta fase és “fonamental” per a l’èxit del trasplantament, i és que, normalment, després de l’operació, és necessari un seguiment d’al voltant d’un any, especialment en els mesos següents de la intervenció quirúrgica.

Vega detalla que “hi ha dues grans incidències: els rebutjos i els astigmatismes que genera aquest trasplantament”.

No obstant això, quant a la pròpia operació, el pacient habitualment és donat d’alta el mateix dia de la intervenció, després “ens veiem a les 24 hores i des d’ací comencem el seguiment postoperatori”.

UNS 25 PACIENTS ANUALS
Malgrat que, tal com s’ha assenyalat anteriorment, la realització d’aquesta operació dependrà de les donacions i del banc de teixits, Alfredo Vega apunta que aquest servei tindria capacitat parar fer unes 25 operacions anuals, que a més, correspon a la quantitat de “patologies que he vist a l’hospital”.

Aquestes intervencions serien incloses en l’horari de quiròfans d’Oftalmologia: “són operacions d’un moment per a un altre. La idea és que nosaltres tinguem una llista de pacients, i que quan el banc de teixits ens notifique que hi ha disponibilitat, se’ls avise i en un lapse de 24-48 hores des de la recepció del teixit, es faça l’operació”. Així, seria necessari “obrir un buit” en aquest horari o calendari.

Vega indica que el servei d’Oftalmologia “està molt ben dotat”, tant referent a personal com d’instrumental. El trasplantament de còrnia i també el propi seguiment, requereixen d’un instrumental específic, del qual ja disposa l’hospital Verge dels Lliris.

Advertisements

Send this to a friend