L’experiència és un grau
El ultrafondista Juanjo Carbonell, doble campió d'Espanya en 2023, aconsegueix acabar segon de la seua categoria en la Ultra Pirineu 100K
L’experiència, no sempre prou valorada, sol dir-se que és un grau, i si no que li ho pregunten a Juanjo Carbonell, qui als 55 anys ha trobat l’edat ideal per a brillar en el seu esport, que són les carreres de muntanya en llargues distàncies, després d’un 2023 per a emmarcar, en el qual s’ha proclamat doble campió d’Espanya, l’última vegada fa a penes dues setmanes, prova que va servir com a aperitiu al seu gran objectiu de la temporada: la Salomon Ultra Pirineu 100K, en la qual el ultraruner alcoià ha posat la guinda al seu gran any en classificar-se segon del seu grup d’edat (50-59 anys), considerada com la prova regna del trail running a nivell nacional.
La xicoteta localitat de Bagà, dins de la província de Barcelona, en ple pre Pirineu, prop del Parc Natural del Cadi-Moixeró, va congregar a tota l’elit nacional del ultrarrunning i diversos dels millors especialistes a nivell internacional. En total van prendre part 1.200 corredors en la Salomon Ultra Pirineu, considerada com la carrera més emblemàtica del Pirineu, els orígens del qual es remunten a l’any 2009, quan va nàixer la mítica Ultra Cavalls del Vent, inspirada en la travessia que uneix a huit refugis del Parc Natural del Cadi-Moixeró. La prova, que tornava a formar part del circuit Spartan Trail World Championship en la categoria Trail Ultra, comptava en aquesta edició amb quatre distàncies: la nocturna de 5K en l’estació de La Molina, la 21K, la 42K i la prova regna de 100K i 6.600 metres de desnivell positiu, amb eixida a les 5,30 del matí i trams d’alta muntanya fins a completar els nou refugis de muntanya del parc. La victòria era per al portugués Miguel Arsénio, amb 10h37:50, després de sorprendre en el tram final a l’espanyol Miguel Ángel Heras, que defensava títol, al francés Elie Besson-Pithon i el noruec Stian Angermund, els qui es van anar alternant el lideratge.
El portugués es va quedar lluny del rècord de la prova, en poder de Kilian Jornet, que en 2021 va establir un crono de 10h25’. Una mica més de tres hores després, travessava la línia de meta l’alcoià Juanjo Carbonell, en el lloc 53 de la general i segon del seu grup d’edat (50 a 59 anys), amb un registre de 13h55’58’’, només deu minuts per darrere de Pep Prats, que va acabar en el lloc 45 i es va portar finalment la victòria, mentre que el tercer, Pascual Roldán, 76 de la general, va acabar a quasi una hora de l’alcoià.
Reconeix que li haguera agradat acabar en el més alt del podi, però que el segon lloc li deixa satisfet. “Vaig ser una mica a cegues perquè en cap moment vaig tindre referències de com anava classificat. Em vaig assabentar quan vaig travessar la meta. No sé què hauria passat si arribe a saber-ho, igual hauria forçat a veure què succeïa, però estic molt content d’aquest segon lloc”, explica Juanjo Carbonell, qui fa a penes dues setmanes a Canfranc (Osca), es va proclamar campió d’Espanya màster per la Reial Federació Espanyola d’Atletisme en la categoria M55 (entre 55 i 60 anys), sobre una distància de 25 quilòmetres i 1.800 metres de desnivell positius.
Significava el seu segon títol nacional en tot just uns mesos. L’explicació a aquesta doble victòria cal buscar-la en la dualitat que existeix en la modalitat de carreres de muntanya al nostre país, ja que la Federació Espanya d’Esports de Muntanya (FEDME) també organitza el seu propi campionat nacional, el qual es va disputar a la fi d’abril i en la distància de 75 quilòmetres, amb un desnivell de 5.300 metres. La prova es va celebrar a Paüls (Tarragona) coincidint amb la desena edició de la Trencacims.
La Salomon Ultra Pirineu 2023 era la seua primera 100K des de 2017, quan va disputar la Buff Epic Trail, prova que va ser suspesa per una forta tempesta quan encara quedaven 42 quilòmetres per disputar. Pocs mesos després, poc després de complir 50 anys, la seua vida anava a donar un gir important. Li van detectar una arrítmia i va haver de passar pel quiròfan. Confessa que la seua gran sort va ser conéixer al seu actual entrenador, l’il·licità Carlos Martínez “Litos”, qui va canviar per complet els seus hàbits d’entrenament, convertint-se en un ultrarunner fiable i allunyat completament d’aqueix passat replet de lesions.
2023 va començar amb l’onzé lloc de la general i primer màster en l’AITEX Trail al gener. Al març es classificava tercer de la general en els 33K d’Ojós (Múrcia) i primer autonòmic en la Perimetral de Benissa. A la fi d’abril va arribar aqueix títol de campió d’Espanya per la FEDME a Paüls (Tarragona). Al maig va acabar segon màster en el Trail de 42K de Confrides. Al juny va tindre el seu primer contacte amb l’alta muntanya, acabant dècim de la general i segon de la seua categoria en els 70K de Pics d’Europa. Al juliol va decidir descansar i començar la preparació per al Nacional de la RFEA a Canfranc i la Salomon Ultra Pirineu 100K. “Pràcticament tota la preparació de totes dues proves la vaig dur a terme a l’agost”, explica Juanjo Carbonell, qui a més de fer front a entrenaments molt exigents va haver d’enfrontar-se a les altes temperatures d’un estiu especialment infernal per les onades de calor. Han sigut uns 100 quilòmetres setmanals. “No fa falta arribar als 200. Feia pocs però intensos”, destaca. L’alcoià té previst tancar el seu exitós 2023 en la Marató dels Dements, que es disputa el cap de setmana de l’11 i 12 de novembre al Parc Natural de la Serra d’Espadà (Castelló). Serà l’última competició abans de començar a pensar en 2024, on el seu objectiu serà el Mundial Màster de Canfranc a l’agost.