‘L’etern retorn’, el relat de Jordi Botella que ens porta a la Revolució del Petrólio

En la pròxima edició d’El Nostre els lectors obtindran de regal aquest llibre

el relat de Jordi Botella que ens porta
Jordi Botella fotografiat en un dels escenaris en els quals transcorre els fets que relata en el llibre. XAVI TEROL

Els dies 7 i 8 de juliol es commemora el 150 aniversari de la Revolució del Petrólio, una revolta que va marcar la història no sols d’Alcoi, sinó de les revolucions obreres de les ciutats industrials. Per a recordar aquest moment històric s’estan duent a terme diferents activitats, amb l’objectiu de divulgar els fets entre la ciutadania, i que millor manera que amb un relat. L’edició del llibre forma part d’un cicle d’activitats impulsades per Mutua Levante, El Nostre Ciutat, el Campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Alcoi.

Jordi Botella, professor i escriptor, va escriure fa uns 30 anys ‘L’etern retorn’, un relat que va sorgir d’una promesa: “En la dècada dels 90, cinc persones escrivíem columnes al Ciudad. Aquests cinc autors ens vam comprometre en el seu moment a escriure una novel·la, que era sobre Fernando Pessoa, i va guanyar el Premi Ciutat de València, i l’anècdota d’aquest text és que quan vam guanyar eixe premi, vam decidir escriure cinc històries sobre el Petrolio. Jo la vaig escriure, però la resta no ho van fer (excepte Gustavo Cardenal que també ho va escriure), i un d’ells era Pep Jordà, responsable de la Fundación Mutua Levante, i per això coneix el text, i que ara em va proposar rescatar amb motiu del Cicle del Petroli”.

‘L’etern retorn’ parla sobre un jove de Penàguila que en 1820 va a Alcoi amb 1.200 homes a cremar les màquines de les fàbriques de llana: “Miquel Boronat és un xaval que arriba amb la idea de destruir les màquines que provocaria la pèrdua del treball, però es queda en Alcoi buscant-se la vida i ja no torna al seu poble després d’aquest moviment, i es conjura que en un futur acabarà sent un empresari i un senyoret alcoià com a forma de venjança. Ahí comença la seua progressió vital. A poc a poc va progressant en l’escala social, és un tipo sense escrúpols, fins al punt de cassar-se amb la filla d’un senyor molt respectat d’Alcoi. Ell es casarà i intentarà situar-se socialment, però sempre amb recel de la societat local. Al llarg de la història fa una travessia per un segle molt interessant i molt convuls en Espanya i en Europa perquè van haver-hi conflictes polítics i revolucions, que acaba amb la Revolució del Petrolio que és el que celebrarem”.

En total 50 anys de la història de la nostra ciutat contada en aquest relat que barreja ficció i realitat, i que conta el que va passar des del punt de vista d’un empresari: “Passen uns 50 anys, que es la seua trajectòria vital i moral, sempre d’una manera poc ètica, perquè el seu objectiu és prosperar i al mateix temps provocar el caos o la destrucció del sistema que ell en un principi volia destruir. Paral·lelament també es conta la progressió d’Agustí Albors com a alcalde perquè el protagonista té un vincle amb Albors, ja que detecta que pot ser un gran polític, i per al protagonista, que vol progressar en l’escala social, la política és un bon trampolí, per això es vincula al Partit Federalista del futur alcalde. El punt àlgid de la història és quan es produeix el conflicte del Petroli, que fa que Alcoi siga un caldo de cultiu del moviment obrer i de sensibilització i conflicte. I aquest conflicte serà la culminació del projecte vital del protagonista”.

En l’edició d’El Nostre del pròxim dissabte els lectors rebran, gratis, el llibre ‘L’etern retorn’ de regal, una lectura que Jordi Botella recomana a tot el món: “La lectura és molt àgil, és frenètica, acció constant on no entren consideracions morals ni extraliteràries, sinó que el que interessa és el personatge i tot va de forma molt ràpida. És com una pel·lícula, que explica la pujada i la caiguda d’un heroi, és un vilà total, però molt atractiu. A més a més, es fa una visió de la ciutat que no és tan mitificada ni tan amable, ja que a vegades els que som d’ací d’Alcoi ens encantem en el que és la ciutat. Ho recomane perquè a més, per als lectors que no són massa lectors és una lectura que es llig amb molta facilitat”.

Send this to a friend