L’Escola Musical Amando Blanquer va tornar a celebrar la seua gala

Ofereix als alumnes de l’Escola l’oportunitat de créixer en ambients diferents

L’Escola Musical Amando Blanquer va tornar a celebrar la seua gala
Una de les actuacions de la gala celebrada divendres passat a l’IVAM CADA. | XAVI TEROL

L’Escola Musical Amando Blanquer va celebrar divendres passat a l’IVAM CADA d’Alcoi la seua particular gala de música. La seua primera edició es va organitzar a l’any 2014 i des d’aleshores s’ha dut a terme ininterrompudament cada any fins al 2020. Tres anys després, les portes de l’IVAM s’han obert per a que els alumnes de l’Escola amb més nivell oferiren al públic assistent allò que han après a les classes durant aquest curs.

El progrés i el benestar dels alumnes de l’Escola Musical Amando Blanquer és l’objectiu estrela d’aquesta gala anual. La idea va nàixer al 2014 com a “necessitat de fer un acte musical on participaren els alumnes amb més nivell que estan als últims cursos de l’Elemental o que inclús ja tenen el Superior”. Són les paraules de José Antonio García Casasempere, director de l’Escola.

Així mateix, assenyala que aquesta és la setena edició però és la primera gala des de 2019, després dels tres anys en els que s’ha vist aturada a causa de la pandèmia. A més, ho fa, per primera vegada, a les instal·lacions de l’IVAM CADA.

Com a particularitat, García comenta que no sols intervé la part instrumental, sinó que el Conjunt Coral de l’Escola també té el seu protagonisme. Van ser els percussionistes els encarregats de fer sonar les primeres notes amb l’obra ‘Greetings to Hermann’, original de Hans-Gunter Brodmann. En aquesta línia, violí, saxofon, flauta, trompeta, trombó i clarinet van ser els altres instruments que van posar el ritme al llarg de la vesprada.

Pel que fa a la part final, la Banda Juvenil de l’Escola va apostar per la interpretació de clàssics com són ‘Cavalleria Rusticana’, de Pietro Mascagni, i ‘Las 4 estaciones’, de Vivaldi. Aquesta banda, com explica García, està formada per alumnes de l’Escola i col·laboradors de la Corporació Musical La Primitiva i són vora 70 membres.

D’altra banda, pel que fa a la part vocal, l’alumnat de Cant i el Conjunt Coral, van posar veu a bandes sonores originals molt conegudes com Beetlejuice o La La Land.

EL MAL DEL SEGLE XXI
Amb tot açò, aquells que es formen a l’Escola tenen l’oportunitat de perdre el que García considera “el mal del segle XXI per als músics”: la por escènica.

“Els ve molt bé perquè perden la por. El fet d’enfrontar-se a un escenari al qual no estan acostumats afavoreix que perden la vergonya. També serveix per a que ells vegen que allò que estudien durant el curs té un resultat final, i com a factor de cohesió social també funciona molt bé. Hi ha alumnes que no es coneixen entre ells, inclús tampoc a certs professors, i la preparació d’aquesta gala sí que permet que treballen entre ells”.

A més, és bon moment per a “eixir del niu”. L’Escola de Música organitza al llarg de l’any tres grans audicions que són al Nadal, al fi de curs i a la gala musical de finals de març. Com explica el seu director, les dos primeres es porten a terme “a casa” però en aquesta gala els alumnes toquen en altres espais. “A principi de curs ja sabem que a finals del mes de març tenim aquesta cita, i a partir de gener comencem a preparar-la. Nosaltres tenim seus on fem les nostres audicions però també volem que els alumnes sàpiguen que fora de casa també hi han més coses”.

De la mateixa manera, s’aconsegueix fomentar el treball en grup davant un factor que, com assenyala García, caracteritza a gran part dels músics: l’individualisme. “Els músics tenim una cosa molt roïna i és que som molt individualistes, menys quan toquem en banda. Volem ensenyar que hi han altres formacions de música de cambra que permeten treballar amb altres, anar més enllà de tocar un instrument tu soles”, conclou.

Advertisements

Send this to a friend