Les tradicions més genuïnes tornen per Nadal

En la majoria de localitats es manté el costum de demanar l'Asguinaldo

Les tradicions més genuïnes tornen per Nadal
Fageca manté el costum de calar foc a ‘Les Xameles’ en Nit de Nadal.

Els municipis de les comarques de l’Alcoià i el Comtat ultimen tots els preparatius per a celebrar hui la Nit de Nadal, per a així endinsar-se en els dies grans de les festes de Nadal. Precisament la jornada de hui, vespra del 25 de desembre, està repleta de costums genuïns que tornen cada any a les diferents localitats i que són seguides pels veïns de les respectives poblacions. 

En el cas de Cocentaina destaca la cercavila per a demanar l’Asguinaldo que protagonitzarà la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, a partir de les sis de la vesprada, una cita de la qual gaudeixen els més xicotets i que serveix per a crear ambient abans de l’esperat sopar familiar. Al marge d’això, les parròquies contestanes acolliran durant la tard-nit la tradicional Missa del Gall, que commemora el Naixement de Jesús, i a les 12 de la mitjanit s’oficiarà aquesta eucaristia amb caràcter interparroquial en el Monestir de la Mare de Déu del Miracle.

TRADICIÓ EN MURO
També a Muro es repetirà el costum d’eixir a demanar el l’Asguinaldo i en aquest cas la cercavila el protagonitzarà la Rondalla del Grup de Danses Baladre i també La Xafigà a partir de les cinc de la vesprada “recorrem diferents carrers del poble, fent parades a les cases, però també entrem a animar a les grans superfícies que continuen obertes o visitem als més majors”, assenyala Jaume Pascual, integrant de la mateixa Xafigà.

‘LES XAMELES’ DE FAGECA
El ventall de singularitats es repeteix per la resta de la comarca i també a L’Orxa o L’Alqueria ixen al carrer per a demanar l’Asguinaldo mentre que a Fageca es reuniran a les set de la vesprada per a fer rodar les anomenades ‘Xameles’, unes tires d’espart que s’encenen en Nit de Nadal mentre es recorren els carrers del poble en homenatge al Xiquet Jesús. Aquest ritual es repetirà també en municipis de la Foia de Castalla com Onil, on els coneguts com ‘Fatxos’ s’encendran a hora foscant mentre sone la música popular en un costum que en els seus inicis tenia origen pagà vinculada al solstici d’hivern i que s’ha mantingut fins als nostres dies vinculada al Nadal.

Send this to a friend