Les obres que retornaran a la legalitat La Rosaleda després de 20 anys
D'això es deriva el tancament del pàrquing durant huit mesos a partir del pròxim 1 de març, data en què també deixarà de prestar servei el quiosc
Vint anys han passat des que s’inaugurara l’aparcament subterrani de La Rosaleda, construït per una UTE composta per les empreses Ortiz e Hijos i Auplasa, i amb ell, la remodelada plaça de la Constitució, un projecte que no va estar exempt de polèmica des del principi. I és que aquella obra va suposar la pràctica supressió de l’antiga zona verda, motiu pel qual veïns i ecologistes es van oposar a ella i van acabar portant als tribunals al govern municipal de llavors, del Partit Popular.
Al setembre de 2005, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana emetia una sentència en la qual es qüestionava de manera clara el projecte i dos anys després, després de recórrer l’Ajuntament, arriba la ratificació per part del Suprem: caldrà reposar la zona verda i retornar la plaça a l’estat que tenia abans d’iniciar-se les obres.
“Amb aquesta actuació resoldrem una il·legalitat”, remarcava la setmana passada l’actual regidora d’Urbanisme amb motiu de l’inici de les obres per a complir amb la decisió judicial, Vanessa Moltó, qui afegia que “la culpa no és dels ecologistes que el van denunciar, és culpa de qui governava en aquell moment”.
Cal recordar que fins a arribar a aquest punt en què la reposició de la zona verda està a punt de fer-se efectiva, l’Ajuntament no sols ha hagut de salvar obstacles judicials. A principis de l’any passat, amb un projecte ja viable tècnicament i consensuat, pendent d’executar des de 2020 fonamentalment per la falta de fons –recordem que s’ha demanat un crèdit per a poder finançar l’actuació–, es declara desert el concurs de les obres, ja que cap empresa es presenta a la licitació.
L’increment de preus sembla estar darrere una vegada més, la qual cosa obliga a revisar el projecte i actualitzar el pressupost, que acaba per duplicar el cost passant de 2’4 milions d’euros a quasi 4’7. Finalment, l’obra va ser adjudicada per 4’4 milions.
D’altra banda, el juliol passat l’Ajuntament rebia una nova estirada d’orelles per part del TSJ, que exhortava a l’administració municipal a iniciar la reposició de la zona verda en el termini d’un any, comptant a partir del 25 d’abril. Encara que posteriorment va acceptar un recurs del consistori alcoià ampliant el període en tres mesos, l’alt tribunal va aprofitar, al mateix temps, per a llançar-li durs retrets.
El TSJ tirava en cara a l’Ajuntament que, transcorreguts 16 anys des que el Suprem va ratificar la sentència que obligava a retornar el parc del Roserar al seu estat original, encara no haguera complit amb això i “aparentara merament que s’executa la sentència”, assenyalava en un escrit fet públic per La Carrasca.
Amb tot, després de la segona licitació de les obres ja no s’han produït més retards en el projecte i l’Ajuntament, al qual se li va emplaçar a tindre en marxa els treballs corresponents abans del 4 de juliol d’enguany, ha pogut, finalment, acatar el dictamen dins de termini.
Calendari i escultura
Respecte al calendari de l’obra pròpiament, el període d’execució és de deu mesos i cal tindre en compte que fins a l’1 de març tant el pàrquing com el quiosc romandran oberts. L’aparcament haurà de tancar durant huit mesos, mentre que el negoci d’hostaleria ara acaba la concessió i s’aprofitarà aquest temps per a fer tot el procés de licitació de cara al fet que puga obrir quan acabe l’obra de la plaça.
Una altra novetat és que l’escultura de Sant Jordi, que es va considerar traslladar a una altra ubicació, continuarà finalment en la plaça, encara que en la part inferior, més pròxima a l’Alameda Camilo Sesto. A més, el monument de José Gozalvo, serà restaurat mentre duren els treballs en La Rosaleda.
Quant als talls de trànsit, només caldrà fer-los de forma molt puntual per a traure material de l’interior. Segons informa l’Ajuntament, s’avisarà amb una antelació d’una setmana i, si hi ha alguna situació d’urgència, amb un mínim de 48 hores.