Les estratègies del Clúster de Cosmètica: internacionalització, captar i retindre talent

La presidenta d'aquest òrgan, Consuelo Vaquer, detalla els objectius del clúster i els primers passos que s'estan donant

Les estratègies del Clúster de Cosmètica: internacionalització, captar i retindre talent
Germaine de Capuccini, al costat de Nirvel Beauty Group, són les dues empreses alcoianes que estan en el Clúster.

El sector de la cosmètica de la Comunitat Valenciana s’ha conjuminat amb la recent creació del Clúster de Cosmètica, tractant-se aquest del segon pas que es dona a nivell autonòmic per a sumar esforços després de la creació de la Mesa de la Cosmètica, la primera reunió de la qual va tindre lloc fa a penes uns mesos, al febrer d’aquest 2024.

Tots dos naixements han tingut com a testimoni les noves instal·lacions d’Aitex –Associació d’Investigació de la Indústria Tèxtil i Cosmètica–.

Un total de 13 empreses de la regió han impulsat el citat Clúster del qual són membres: Nirvel Beauty Group, Germaine de Capuccini (aquestes dues primeres són alcoianes), Suavinex, Babaria – Berioska, RNB, Laboratorios Belloch, Grupo Brevia, Grupo Ubesol, Neocos Laboratorios, Quimi Romar, Laboratorios Carol, Sesderma i Laboratorios Forenqui.

Per unanimitat, es va decidir que fora la CEO de Nirvel Beauty Group, Consuelo Vaquer, la persona que estiguera al capdavant del Clúster com a presidenta: “assumisc el càrrec amb molta il·lusió”.

Vaquer remarca la importància d’haver-se constituït aquest òrgan: “no teníem cap associació, no estàvem units i necessitàvem fer-ho perquè és l’única forma que se’ns veja. La unió fa la força i eixa força l’emprem per a reivindicar el nostre paper fonamental”, i continua afirmant que “s’ha marcat una fita amb la creació del Clúster. Som un sector que té un impacte econòmic, social i cultural molt important en la nostra comunitat”.

D’aquesta manera, considera que “ens reafirmem en la voluntat de liderar un canvi”.

Després de la recent creació, la presidenta del Clúster de Cosmètica assenyala que s’està començant a treballar “en el pla estratègic i en les línies a seguir. Les línies claus per a nosaltres són, sobretot la internacionalització i tant captar, com retindre el talent”.

PAPER DE LA FORMACIÓ
Així, destaca la rellevància de la Formació Professional i de les universitats, o també d’Aitex, a l’hora de disposar d’eixe talent en el sector, sent aquests, tres pilars fonamentals per a la cosmètica.

Així mateix, Consuelo Vaquer també fa al·lusió a la “automatització, la digitalització i millorar la competitivitat a nivell de processos” com altres línies importants a treballar des del Clúster: “un tema molt important per a nosaltres és la petjada hídrica, ja que treballem amb molta aigua, tant en els propis productes com també en les neteges o processos”, apunta.

La sostenibilitat porta molt temps tenint un pes destacat en la cosmètica: “som un sector molt regulat. A part de complir el reglament cosmètic que ve marcat des d’Europa, estan molt regulats els principis actius, allò que podem utilitzar. S’està treballant molt la sostenibilitat tant a nivell de matèries primeres com de processos, dins de tota la cadena de valor”, detalla la presidenta.

Totes les línies estratègiques van enfocades en un propòsit: situar a la Comunitat Valenciana com a referent de la cosmètica en l’àmbit nacional. Per a tot això contribuirà la idea de fomentar projectes d’innovació i sostenibilitat, i per descomptat, la cooperació entre empreses.

Pot llegir l’article complet en El Nostre del divendres 29 de novembre de 2024.

Advertisements

Send this to a friend