L’economat de Càritas atén més usuaris que abans de la Covid-19

Les parròquies realitzen acolliments per a estudiar cada cas i determinar les necessitats

L'economat de Càritas atén més usuaris que abans de la Covid-19
Juanjo Garrido i José Domingo Sempere omplint un dels carros de l’economat. | XAVI TEROL

Va ser a l’octubre de 2020 quan Càritas va obrir la nova seu del seu economat. Es tracta unes instal·lacions molt més àmplies que les anteriors, amb bona ventilació i il·luminació, les quals, a més han sigut testimonis de la pandèmia de la Covid-19 i de les seues conseqüències.

Quan va començar la crisi sanitària, l’economat de Càritas va notar un repunt d’usuaris. Aqueix augment, encara que no tan elevat, contínua hui dia. Segons xifres recents aportades pel director de l’economat, Juanjo Garrido, s’estan atenent unes 304 famílies mensuals quan abans aqueixa dada era de 280. El número actual “significa unes 1400-1500 persones pel nombre de membres. Una xifra esgarrifosa per a una ciutat com Alcoi”.

NOU PERFIL D’USUARIS
I és que, precisament la Covid-19 ha provocat que un nou perfil de famílies acudisca a Càritas. Així es va determinar en les dades de 2020, quan es va arribar a atendre 1772 persones. Aqueix citat perfil són famílies que abans de la pandèmia tenien una vida estable, amb treball i habitatge, però que els efectes de la Covid en matèria laboral els ha fet mossa, una *mella que encara continuen arrossegant algunes actualment.

Sobre aquestes dades, Garrit considera que “no cal negar que hi ha pobresa. Comprenc que no és agradable per a qualsevol administració dir que hi ha un determinat percentatge de pobresa, però cal afrontar-ho, perquè a priori, tampoc és culpa de les institucions”, de les quals reconeix que “ací estan quan les cridem”, com per exemple, “l’Ajuntament d’Alcoi”.

Sobre el citat augment, el director de l’economat detalla que “últimament han pujat els usuaris en tres parròquies concretes”, passant en alguns casos de 19 usuaris a 43.

COM FUNCIONA
Sobre això, cal explicar que, per a poder ser usuari de l’economat, s’ha de realitzar primer un acolliment en la parròquia pertinent –per part de voluntaris–, depenent de la zona d’Alcoi on es resideix, i és en aqueixos acolliments en les quals es coneix cada cas, s’estudien alguns barems com els ingressos, contracte, factures o el nombre de membres de la unitat familiar. “Una de les labors més importants de Càritas són els acolliments”, reconeix Garrit: “ha de ser dur asseure’t amb una persona i que aquesta s’òbriga, a vegades, a explicar-te situacions molt difícils”.

És a partir d’ací quan en els acolliments s’entrega un tiquet amb una quantitat de diners, concorde a les necessitats, i amb aqueix tiquet es realitza la compra en l’economat, on el preu dels productes és inferior a l’estipulat en qualsevol altre establiment d’alimentació.

El director de l’economat de Càritas Alcoi remarca que aquest servei està obert a qualsevol persona que tinga necessitats, i que encara que hi ha processos que cal seguir, hi ha unes certes excepcions: “ja s’han donat tres casos de persones refugiades d’Ucraïna, enviades des de les parròquies. No tenen absolutament res. Hem fet un usuari especial de refugiats d’Ucraïna”.

I és que, tant Juanjo Garrido com el delegat local de Càritas a Alcoi, José Domingo Sempere, insisteixen que la finalitat de Càritas, és ajudar a qui més ho necessite, estant oberts a qualsevol persona.

Send this to a friend