L’auge dels olis d’oliva gourmet

Els olis de qualitat de les nostres comarques demostren cada vegada més que es troben entre els millors i els més reconeguts. En el prestigiós certamen de Terraolivo, celebrat a Jerusalem, on han participat 632 mostres de 20 països, productes acreditats de Masia l’Altet i Almazara l’Alqueria han rebut importants guardons. A més s’ha afegit en esta ocasió una jove empresa familiar del Comtat, Gospa Oleum que ha sigut premiada en la primera edició que participava.

‘Tenim una matèria excel·lent en estes comarques i hem de defendre els nostres olis, i dotar-los d’una imatge que estiga molt cuidada’. És l’opinió de José María Gisbert, responsable de l’àrea d’exportació dels olis Gospa.
La tradició familiar dels seus avis i els seus pares de fer oli tots els anys i portar-lo a l’almàssera ha servit de base per aprofitar el suc de les seues oliveres i treballar-les per aconseguir un producte de gourmet.

El prestigiós concurs de Terraolivo ha sigut el primer certamen al qual s’han presentat i han rebut dos guardons. La cata era de l’oli ecològic i orgànic extra verge ‘Gospa Oleum’, fet amb la varietat de l’arbequina.

“Voliem eixir a l’exterior i hem triat l’oli d’arbequina perquè és una varietat més coneguda”, comenta José María Gisbert. “L’oliva proporciona un sabor més afruitat. Si vols notar-li més gust a l’oli, pots apreciar l’olor a herba tallada, tomatera, ametlla verda, tens una gran varietat de mol·lècules”.

A més de l’arbequina, treballen les varietats de blanqueta, farfarenca i maçanella que les junten en un ‘coupage’.

El procés és artesanal, la recollida es fa a mà, antigament s’anomenava esmunyir les oliveres. L’oli s’extrau en gelat el mateix dia de la recol·lecció.
‘Són olis de qualitat, perquè es treballen i s’elaboren. És la nostra manera de poder competir. Les produccions andaluses són bàrbares, són grans, on tot es fa a màquina. En canvi, ací tenim bancals amb unes quantes oliveres i muntes a fer-les a peu, en manta i cabassos, ho poses en caixes… tot el procés es fa a mà”.

Cada olivera rep un nom i un tracte especial. Estan situades en els termes de Cocentaina, Gorga i Quatretondeta. Els bancals d’esta última població els va adquirir el popular escriptor de novel·les rosa, Rafael Pérez i Pérez.
El nom de Gospa significa verge, senyora, en croat i li van posar eixa denominació al producte perquè la idea dels olis va sorgir després d’una pelegrinació al santuari de Medjugorje, a Bòsnia i Hercegovina.

La imatge, un element diferenciador

José María Gisbert ressalta la gran qualitat dels olis d’Espanya, “decidir-te per una varietat és com el vi, quan has triat el tipus d’oli que vols. Ací l’envàs és importantíssim a l’hora de prendre eixa decisió”.

El de Gospa Oleum crida l’atenció. És una botella amb or metal·litzat, i algun empresari asiàtic ja ha mostrat el seu interès. Ha rebut un dels premis al millor presentació de producte.

“La botella és daurada per vincular-la amb l’or líquid que és l’oli d’oliva”.
José María Gisbert anima a que iniciatives com la d’ells es porten endavant amb altres productes perquè seria bo per a la població i revertiria en l’economia rural.

Per a poder figurar en esta gama d’olis de màxim nivell el producte ha d’estar molt cuidat. “Ho hem d’elaborar molt bé, diferenciar-se de la resta. I vendre sensacions, sentiments, emocions, perquè nosaltres tenim una història darrere”.

Send this to a friend