L’Associació de Sant Jordi decideix aquest dijous sobre els càrrecs femenins i les esquadres mixtes

Es permetrien si existira “uniformitat estètica” en els dissenys i es planteja eliminar la diferenciació per gènere

L'Associació de Sant Jordi decideix aquest dijous sobre els càrrecs femenins i les esquadres mixtes
Esquadra femenina de les últimes festes de Moros i Cristians d’Alcoi. ARXIU

Aquest dijous se sabrà si hi ha llum verda, o no, al fet que les dones festeres puguen exercir càrrecs en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, a excepció de Sant Jordiet i de Mossén Torregrosa. Aquest assumpte serà abordat per l’assemblea de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) de la qual hi ha convocada una sessió ordinària i una altra extraordinària, a partir de les 20’15 hores en el Casal de Sant Jordi.

En la primera d’elles es tractaran els aspectes econòmics de l’entitat festera i també les dates de celebració de les festes de Moros i Cristians d’aquest 2024, mentre que en la segona, l’ordre del dia el conforma en exclusiva la proposta de modificació de l’Ordenança, en la qual es porta treballant diversos mesos per part d’una comissió de treball formada per la Junta Directiva de l’ASJ, els primers trons i diversos majorals.

Una vegada elaborada la proposta, aquesta va ser traslladada a totes les filaes perquè aquestes pogueren presentar les seues esmenes. A mitjan passat mes de desembre, va haver-hi una reunió per a tractar aquestes esmenes i decidir què arribava a la votació de l’Assemblea de la setmana vinent.

El Nostre ha tingut accés al document de la proposta de modificació, que es votarà per blocs, optant bé, per l’Ordenança vigent, o per la proposta de la comissió. Es detalla que aquesta proposta pretén que l’Ordenança “siga un fidel reflex de la societat actual”, tenint en compte tots els canvis que es van produint progressivament, entre ells, el paper de la dona, també en el món de la Festa, al·ludint al fet que “actualment és impossible concebre les nostres festes amb restriccions de qualsevol índole, i des de l’Associació de Sant Jordi ha de fomentar-se la tolerància i erradicar qualsevol indici de segregació i discriminació”, segons consta en el citat document.

En concret, es proposa el canvi de 19 articles i la inclusió d’un nou. Els blocs són: ‘Regulació dels dissenys oficials’; ‘Regulació dels actes i personatges festers’; i ‘Actualització i correcció de l’articulat’.

ESQUADRES MIXTES
En línies generals, en la proposta es contempla l’eliminació de la diferenciació per gènere –especificada en l’actual Ordenança–, si bé es fa referència a la “uniformitat estètica” en el cas de les esquadres mixtes, les quals estarien permeses si les filaes opten pel disseny únic o que tots dos siguen iguals. Sobre aquest tema, la modificació deixa a les filaes l’elecció que compten amb dos vestits o amb un i també es planteja eliminar que haja d’haver-hi “variacions perceptibles” entre tots dos dissenys.

CÀRRECS FESTERS FEMENINS
Un dels aspectes més destacats d’aquesta modificació és obrir la porta al fet que les dones puguen exercir alguns càrrecs festers, tots a excepció de Sant Jordiet i Mossén Torregrosa. Sobre això últim, en el document s’indica que “per majoria” es “proposa mantindre la redacció vigent”, és a dir, que tots dos càrrecs siguen representats “per persones que s’identifiquen amb el personatge subjecte a la tradició històrica que representen i els valors que els envolten”, tal com apareix en l’actual Ordenança.

Aquest assumpte apareix en l’Article 16, del qual s’ha afegit un ‘bis’ de nova creació, en el qual es fa al·lusió al fet que els càrrecs que representen aquests personatges –tots ells– estan “obligats a mantindre l’estilisme militar i l’estatus social de l’època” i que els dissenys d’aquests personatges estaran regulats per la Ponència de Festes, la qual tindrà poder de decisió sobre els mateixos amb l’objectiu que “el càrrec fester represente la fidel imatge històrica del personatge que representen, respectant la idiosincràsia de cada Filà”.

D’aquesta manera, no s’especifica que la resta de càrrecs, com ara capità, alferes, ambaixadors o sergents –recordar que en el cas dels festers més joves, ja hagut xiquetes que han ostentat i ostentaran enguany el càrrec de sergent infantil– hagen d’identificar-se amb eixe personatge,  cosa que cobra més rellevància després que l’any passat es coneguera que la filà Marrakesch va triar a una festera, Ana Gisbert Mira-Perceval, per al seu Alferes de 2025, que en cas de seguir avant, seria la primera dona a ostentar aquest càrrec.

No obstant això, sí que es contempla que els càrrecs, representats tant per homes, com per dones, hagen de ser fidels a la representació en la seua vestimenta. Entre els canvis, també apareix modificar el terme “pare” per “representant legal” quant al referent als candidats a Sant Jordiet –en drets i obligacions–.

MAJORIA SIMPLE
L’Assemblea de l’ASJ haurà de votar sobre si es mantenen els vigents articles de l’Ordenança o si es canvien per la proposta, per blocs. És necessària la majoria simple perquè qualsevol de les dues opcions tire avant, a diferència de l’Estatut, que requereix de tres quartes parts dels vots.

Advertisements

Send this to a friend