L’Associació d’afectats inicia accions legals per les 73 morts en Domus Vi Alcoi

La plataforma de familiars de residents dels centres Domus Vi d’Alcoi i Cocentaina s’ha presentat aquesta setmana ja com a associació d’afectats, un pas necessari per a iniciar les accions legals anunciades de cara a depurar responsabilitats sobre els 73 defuncions ocorregudes en aquest geriàtric durant la crisi del coronavirus. “El brot més mortífer a la Comunitat Valenciana i un, sinó el que més, dels més virulents de tota Espanya”, assenyalen en un comunicat que van fer públic el dijous durant una roda de premsa per a informar dels seus objectius d’ara en avant.

En el comunicat es pregunten “quins errors han provocat aquest drama”, en referència a la mort de més de la meitat dels residents d’aquest centre, mentre en uns altres de la ciutat no s’han registrat si més no contagis.

Altres qüestions que es plantegen els familiars és si “es van complir els protocols de prevenció”, o “per què es van produir més de 60 morts després que la Conselleria de Sanitat assumira el control de la residència”. A més, asseguren que tots els residents no van ser atesos per la Unitat d’Hospitalització Domiciliària i dubten sobre si “va haver-hi ordre de no traslladar als nostres familiars a l’hospital. Se’ls va abandonar pel simple fet de ser majors i febles?”, es pregunten.

I afigen: “Volem saber la veritat. Volem que s’investiguen les causes d’un dels drames més terribles que ha patit aquesta ciutat. Necessitem conéixer l’origen d’aquesta tragèdia. Ens hem posat en mans d’un gabinet d’advocats per a denunciar els fets, esclarir el succeït i, en el seu cas, exigir les responsabilitats que corresponguen. Estem disposats a arribar fins al final per a exigir justícia”.

També en el comunicat denuncien “la impotència per la falta d’informació i la incertesa que hem patit”, i en aquest sentit critiquen la gestió de la direcció de Domus Vi Alcoi: “no va ser capaç de comprendre el nostre dolor i mantindre un canal directe de comunicació. Durant dies no vam saber el que estava succeint en el geriàtric. Tots estàvem a l’espera d’una trucada telefònica per a saber si el nostre familiar romania amb vida o si, lamentablement, havia mort”.

Sobre aquest tema, ataquen també l’actitud de les conselleries de Sanitat i Polítiques Inclusives, com també retrauen a l’alcalde Toni Francés no haver rebut d’ell “una crida d’alé i suport”. “També hem trobat a faltar durant aquesta crisi la coordinació entre administracions, sobretot entre les conselleries i l’Ajuntament, al qual demanem que exercira de mediador per a tindre coneixement del que estava passant en el geriàtric. La resposta sempre va ser que el control l’havia pres la Conselleria. No trobem l’atenció i l’interés que necessitàvem en moments durs”, lamenten.

PETICIÓ DE GUANYAR

Mentrestant, Guanyar Alcoi demana que l’Ajuntament costege el procés legal dels familiars del geriàtric i els cedisca un local per a les seues activitats. “No farem tornar a les persones que han mort, però ajudaria a unes famílies que han patit massa i que en molts casos tindran complicat assumir el cost en advocats i tràmits”, remarquen.

Advertisements

Send this to a friend