L’art urbà de Vincent Company decora La Sang
L'artista alcoià ha pintat un mural de 250 m²
Façanes, murs i altres elements del paisatge urbà s’han convertit amb el pas del temps en llenços on l’artista pot plasmar el seu art. Moltes ciutats han vist el potencial de comptar entre els seus carrers amb aquesta particular mostra de talent pictòric, i per tant promouen aquest tipus d’iniciatives. Alcoi ha sumat en les últimes setmanes una nova parada en el que bé podria convertir-se pròximament en una ruta turística de muralisme. ‘Muro obsoleto’, així es diu l’obra que el pintor alcoià Vincent Company ha plasmat en el barri de La Sang. Es tracta d’un dels seus treballs més ambiciosos; localitzat al carrer del Trinquet, abasta 250 m² de paret i ha tardat tres mesos i mig a realitzar-ho.
L’obra mostra dues enormes mans en procés de desintegració, que bé podrien haver pertangut a una escultura humana d’aire faraònic. La paret de formigó s’integra en la pròpia pintura, i a través d’una aparent fissura emana un grup d’humans acolorits, que contrasten amb el to gris del conjunt. ‘Muro obsoleto’ pot ser vist com una al·legoria del renaixement de l’ésser humà davant la predominança d’un món gris. Però això no deixa de ser una interpretació subjectiva. El mateix autor s’oposa a orientar una lectura determinada. “Si una obra d’art s’explica en excés caiem en un error. La pintura és un llenguatge en si mateix; cada persona hauria de donar-li la interpretació que vulga”. Malgrat les seues paraules, Kaniz –nom artístic de Vincent Company– s’aventura a interpretar un element del seu treball. “De manera inconscient, les mans presenten una certa reminiscència a les quals va pintar Miguel Ángel en la volta de la Capella Sixtina. No em vaig adonar d’això mentre les pintava”.
ALTRES TREBALLS
Llicenciat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, l’art de Kaniz també es pot apreciar en altres punts d’Alcoi. Seu és el mural dedicat a Joan Valls en el barri de Santa Rosa; un altre pintat en una paret del Campus d’Alcoi de la UPV –enfront del pavelló Georgina Blanes–; i també el Sant Jordi representat en la paret posterior del Museu Arqueològic Municipal en ocasió de la iniciativa Camins d’Art.
En l’actualitat té entre mans un projecte en el col·legi Arnauda, i d’ací a poc començarà un altre en el barri del Partidor. Mitjançant aquest últim, reconeix que vol “rescatar la memòria històrica” de la ciutat, posant en valor l’associacionisme del qual “Alcoi ha sigut un referent, encara que no es parle prou”. En el seu particular full de ruta també es troba l’organització per a finals de setembre d’aquest any d’una nova edició de la trobada Urban Skills, convertit ja en un referent de totes les disciplines i expressions artístiques de la cultura de l’Hip hop.