L’aprovació de PGE enfronta a PSOE i PP pel model de ciutat
La corporació municipal va celebrar ahir, ara sí, l’últim ple de la legislatura, en una sessió on va destacar l’absència de l’alcalde Toni Francés a causa de la defunció de la seua mare. Una vegada transmeses les condolences al primer edil i la seua família, la primera tinent d’alcalde, Aroa Mira, va ser l’encarregada de conduir un ple municipal l’únic punt del qual de l’ordre del dia era l’aprovació de la proposta final del Pla General Estructural (PGE), el document que ha de regir el futur de la ciutat a nivell urbanístic.
La sessió es va iniciar amb els retrets del PP i de Guanyar per la urgència amb que, segons van denunciar, s’havia portat el document al Ple per a la seua aprovació. Rafa Miró, portaveu dels populars, assegurava que la documentació havia sigut entregada a l’oposició per al seu estudi al migdia del dijous, per la qual cosa considerava que “no procedeix portar-lo al Ple hui” a causa de l’alt contingut tècnic de la proposta, la qual cosa dificulta la seua anàlisi detallada.
Estefanía Blanes, portaveu de Guanyar, qualificava el fet de “irresponsable”, mentre el regidor de Territori, Manolo Gomicia explicava que des del govern municipal entenien que era necessària l’aprovació del document abans d’eleccions “perquè els regidors que han treballat, aportat i coneixen el PGE, seran els que hui (per ahir) decidiran sobre aquest”.
Una vegada resolta aquesta polèmica, es va procedir a dur a terme el debat sobre el Pla General, la qual cosa va portar de nou a l’enfrontament entre PP i govern municipal. Rafa Miró considera que 400.000 nous metres de sòl industrial que contempla el document són “insuficients”, i Gomicia, per contra, opina que ha de prevaldre la sostenibilitat i que l’ús industrial ha de ser compatible amb el medi ambient.
“Estem en desacord amb el model de ciutat” que proposa el PP, assegurava l’edil socialista, qui destacava que des del govern municipal s’aposta per un model “compacte”. “Després de casos com Serelles, no podem tindre instruments de gestió urbanística que permeten arruïnar el medi ambient”, assenyalava Gomicia, que afegia per a finalitzar la seua intervenció: “Tenim una ciutat per a recompondre, apostem per la rehabilitació i per la indústria de base tecnològica, hi ha molts tipus d’indústria hui dia, ja no estem en l’era de les grans factories, nosaltres no creiem en un model invasiu del terreny”.
Gomicia va explicar que la proposta final del PGE va rebre un total de 31 al·legacions, de les quals s’han contemplat sis, bàsicament de grups polítics i entitats socials. Així mateix, va posar l’accent que l’Ajuntament ha pogut aprovar el document tancant així un llarg procés que ha durat anys. Un treball amb un important component tècnic que ha comptat amb la participació de grups polítics i col·lectius socials de la ciutat.
Respecte al sòl industrial, des del govern municipal s’ha defensat, en relació amb les acusacions del PP, que critica la previsió que fa Alcoi en aquesta matèria, comparativament amb Ibi, que segons els populars està tramitant quatre milions de metres quadrats de sòl industrial, l’edil de Territori indica que el nou PGE compta amb més d’un milió de metres quadrats de sòl terciari industrials, comptant amb els 400.000 nous metres i amb el qual ja existeix en els polígons industrials. Gomicia ha ressaltat, a més, la necessitat d’ampliar la visió en aquest sentit i apostar per la creació de sòl mancomunat, un projecte que ja està en marxa de la mà de l’Ivace, per a la construcció d’un polígon comarcal a Muro.
La proposta va ser aprovada finalment amb els vots a favor de PSOE, Ciutadans, Compromís i els dos regidors no adscrits, i amb l’abstenció de Guanyar Alcoi i el PP. Ara, el PGE ha de rebre un informe de la Conselleria de Medi Ambient, per a aprovar-se definitivament amb una altra votació del ple municipal, en un termini de 7-8 mesos. Conjuntament amb el pla, també s’ha aprovat el Catàleg de Proteccions Estructural i l’expedient d’Avaluació Ambiental i Territorial Estratègica.