L’app de prevenció del suïcidi detecta en una setmana una desena de casos greus
En molt pocs dies van ser més de 220 les persones que han fet ús de l'aplicació mòbil
En aquest mes de setembre ha vist la llum, en el departament de Salut d’Alcoi, un projecte pilot relacionat amb la salut mental en el qual es portava treballant quasi un any i que s’ha presentat amb motiu del Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi.
Es tracta de l’aplicació mòbil ‘MeMind’, una eina que respecta, i es duu a terme, a través d’un procés d’anonimat i de confidencialitat dels usuaris fins que ells no donen el seu consentiment per al contrari. L’app utilitza Intel·ligència Artificial (IA) per a detectar comportaments relacionats amb la depressió, l’ansietat o el benestar, o fins i tot el possible risc de suïcidi que existeix analitzant les respostes d’aquests usuaris a les preguntes d’aquesta app, que aborden aspectes com el descans, l’estat d’ànim, les preocupacions, pensaments intrusius, consum d’alcohol i drogues o pensaments suïcides, entre altres.
A través d’aquesta aplicació es fa un cribratge en temps real de possibles casos, i fins i tot, s’accelera la intervenció sanitària en aquells en els quals hi ha un risc important.
NIVELLS DE RISC
Per a això hi ha establits cinc graus, sent el més greu quan s’aprecia la necessitat d’intervenció immediata (Grau V). El cap de psiquiatria de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, Quico Fenollar, assenyala que el primer dia que va estar disponible l’app “es van detectar quatre casos que es van atendre l’endemà”. En la primera setmana, van anar al voltant de 10 els casos de Grau V, una altra desena de risc de suïcidi alt (Grau IV), i entorn de 30 de risc moderat (Grau III), segons les dades oferides i a tancament d’aquesta edició.
En tot just una setmana van ser més de 220 les persones que van fer ús de l’aplicació. En 150 d’elles es va determinar que no existeix cap psicopatologia (Grau I), i altres 30 en les quals s’ha detectat una psicopatologia (Grau II).
Són els usuaris assignats al departament de Salut d’Alcoi –majors de 15 anys– els que poden fer ús d’aquesta eina, el futur de la qual passa per estendre-la a la resta d’àrees sanitàries de la Comunitat Valenciana una vegada s’analitze la seua efectivitat, segons s’avança des de la Generalitat Valenciana.
Els professionals sanitaris contacten, pel dispositiu mòbil, amb la persona en la qual es detecta el risc, per a oferir-li assistència.
Fenollar destaca que “MeMind ens dona una imatge del que hi ha i a partir d’ací, cal indagar cada cas, perquè poden donar-se moltes situacions o problemes”, i remarca que “si no dona l’autorització no es perd l’anonimat, ja que pot haver-hi persones a les quals li costa demanar ajuda, i d’aquesta manera tens una eina i pots ser orientat”.
Pot llegir l’article complet en l’edició impresa de El Nostre del divendres 20 de setembre de 2024.