L’ampliació del poliesportiu, en el punt de mira
La legalitat del nou camp enfronta a govern i grup popular
El debat polític s’ha ampliat aquests dies fins a la pràctica esportiva. El motiu de discòrdia dels dos principals partits de la ciutat –PSOE i PP– ha sigut la construcció del nou camp de gespa artificial, pendent encara d’inauguració. Mentre que el grup popular, a través del seu portaveu Enrique Ruiz, observa irregularitats sol·licitant a l’alcalde Toni Francés que aclarisca la propietat dels terrenys sobre els quals s’assentisca l’ampliació del poliesportiu Francisco Laporta, el govern municipal defensa la legalitat del procés que ha acompanyat tot el projecte.
IMPAGAMENT REITERAT
Segons denúncia el PP, els propietaris dels terrenys s’han dirigit a l’Ajuntament per a reclamar el pagament del lloguer per l’ocupació del sòl i per a negociar la venda dels terrenys. En un comunicat s’explica que “els propietaris adverteixen que el contracte signat en 1981 amb l’Ajuntament per a l’ús de les parcel·les confrontants amb el poliesportiu està extingit per l’expiració del termini legal com per l’impagament reiterat del lloguer”.
Per a Ruiz és inaudit que el govern de Toni Francés “pose en risc el nou camp i els 800.000 euros invertits” per no saber de qui eren els terrenys en els quals estava prevista l’ampliació del poliesportiu. Al seu torn va lamentar la posició de feblesa en la qual queda l’Ajuntament a l’hora de negociar una possible compra o lloguer del terreny com plantegen els propietaris. “Quant està disposat a pagar l’alcalde ara que el camp ja està pràcticament acabat”, es va preguntar al mateix temps que avançava que “de confirmar-se que el sòl no és de l’Ajuntament, no dubtarem a exigir responsabilitats”.
El regidor popular no entén com el govern no va certificar la propietat del sòl abans d’iniciar l’obra, pendent des de 2014. “Des que vénen parlant de la Ciutat Esportiva de l’Alcoià han tingut suficient temps per a fer tots els esbrinaments”. El projecte d’ampliació del poliesportiu costa 690.000 euros, als quals cal sumar els vestuaris prefabricats, que eixiran a concurs per 166.000 euros.
DEFUNCIÓ DE LA PROPIETÀRIA
El govern municipal, a través del regidor d’esports Miguel Juan Reig, defensa que “en cap moment ens hem negat a parlar amb els hereus, simplement demanem que s’aclarisca aquesta qüestió i que en cas que existisquen realment, s’acredite com correspon. Des del govern municipal defensem que el procés dut a terme és totalment legal”.
L’edil es remunta al primer govern democràtic, amb Miguel Valor com a regidor d’esports, la signatura del conveni de cessió dels terrenys. “Llavors es va acordar una cessió infinita, sempre que fora per a ús esportiu. Al seu torn es va acordar el pagament una quantitat en concepte d’arrendament per a tota la vida que es va anar pagant periòdicament. El problema va vindre quan va morir la propietària. Ningú va donar senyals de vida i hi ha un informe jurídic de 2007, amb el PP en el govern, pel qual es va deixar de pagar per no haver-hi hereus”.
LLOGUER DE 54.000 PESSETES
En el comunicat on es defensa la legalitat del procés, s’indica que en el conveni subscrit en 1981 amb la propietària, es va establir un lloguer de 54.000 pessetes que es pagaven cada tres mesos, una quota que es va estar pagant fins que la propietària va morir i ningú va reclamar el mateix. Ni en aquell moment ni durant tots els anys posteriors, cap hereu va reclamar els terrenys davant l’Ajuntament, ni va acceptar l’herència, tal com consta en el Registre de la Propietat on la propietària continua sent la propietària anterior.
Igualment es contempla en l’escrit que el procés va comptar amb tots els requisits administratius pertinents, entre els quals estava l’exposició pública del projecte a la qual qualsevol persona podia al·legar. Per part seua, María Baca, regidora de patrimoni municipal, ha mostrat la seua preocupació “pel corrent que tracta d’atacar al treball tècnic del funcionariat volent utilitzar com a arma política el criticar assumptes tècnics que estan ben fets”.