L’altra cara del complex esportiu Eduardo Latorre

Avinguda Juan Gil Albert, 6 Alcoi. Edifici declarat bé d’interès cultural al 1982, d’estil modernista, dissenyat per l’arquitecte Timoteo Briet Montahud en 1911 i la utilitat del qual a principis del segle XX va ser la d’escorxador municipal. Reconvertit en instal·lació esportiva l’any 2006, es va batejar amb el nom d’un dels grans referents de la inclusió esportiva i la igualtat d’oportunitats de la nostra ciutat, l’entranyable Eduardo Latorre.

Preguntant en una senzilla enquesta improvisada als ciutadans i ciutadanes que passegen pels seus voltants sobre allò que coneixen de l’actual ús del Complex, el top 5 de les respostes són les esperades: gimnàs, piscina climatitzada, ciclisme de sala (spinnig), zumba i natació.

Però… què s’amaga realment en el Complex Esportiu Eduardo Latorre? Què passa a l’interior d’eixes magnífiques instal·lacions? Què hi ha a més dels 2.100 abonats i 30 empleats?

La resposta és meravellosament sorprenent: el que s’amaga a l’interior de la instal·lació és un ampli nombre d’activitats i programes relacionats amb la millora de la salut física i mental que impacta de manera directa en la millora de la vida de les persones. Una pedrera vital per als alcoians i alcoianes.

Programes impulsats per la mateixa instal·lació i que es desenvolupen en el medi aquàtic enfocats a persones amb discapacitat o que tenen malalties físiques de diferents graus i que es presten de manera individualitzada en el cas de la hidroteràpia o de manera grupal en el PRONA (programa de natació adaptada ), uns programes que han augmentat en nombre d’usuaris passant dels 19 de 2017 als 41 que hi ha en l’actualitat.

Activitats de rehabilitació, un dels objectius destacats dins de l’ús de la instal·lació. En piscina hi ha classes d’activitat terapèutica per a les usuàries i usuaris que estan en procés de recuperació d’alguna lesió.

De manera externa i col·laborativa amb altres departaments de l’Ajuntament, hi destaca el treball conjunt amb Serveis Socials. Dins del programa d’itineraris d’inclusió social programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027 es desenvolupen en la instal·lació activitats enfocades a millorar la vida de persones vulnerables tractant de generar hàbits saludables que afavorisquen la integració social d’aquestes.

La cura de la salut mental s’ha convertit d’algun temps ençà en una prioritat. El SASEM (el Servei d’Atenció i Seguiment per a les Persones amb Problemes de Salut Mental) organitza grups de treball que visiten també la instal·lació perquè, a través de l’activitat física, millore el seu dia a dia.

Classes d’atenció precoç per a bebés. Impacta observar una sessió de teràpia en aigua amb els nounats dins d’un programa d’atenció precoç que pretén aconseguir millorar l’estimulació sensorial d’aquests.

A més, el Complex Esportiu Eduardo Latorre col·labora amb l’Hospital Mare de Deu del Lliris desenvolupant un programa per a pacients oncològics que esperen ser intervinguts quirúrgicament, amb l’Associació d’Integració del Xiquet (AIN) en el desenvolupament i millora dels infants, amb el Centre d’Educació especial Gormaget, amb la Creu Roja impartint cursos de salvament i socorrisme, amb centres educatius en l’aprenentatge de la natació, amb el Departament de Gent Gran de l’Ajuntament cedint una de les seues sales per a les classes de ioga o amb el Centre de Transfusions sent el Complex punt habitual de donació de sang.

Aquesta es la cara B del Complex Esportiu Eduardo Latorre, a banda de les més de 20 classes de fitness diàries i dels 500 alumnes dels cursets de natació, hi ha una gran tasca de servei a la societat a través de la pràctica esportiva desenvolupat per un gran nombre de professionals que compta amb tot el suport de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Alcoi.

JAVIER LÓPEZ BUSTOS. Assesor d’esports Ajuntament d’Alcoi

Send this to a friend