L’alcoiana Andrea Sanz restaura la peanya de Sant Jordi

La peça és original de 1940 i a causa de l'ús habitual presenta certa deterioració

SONY DSC

La peanya processional de la imatge eqüestre de Sant Jordi està passant per un procés de restauració i conservació que des de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) s’ha encarregat a la restauradora alcoiana Andrea Sanz Catalá. Des de l’ASJ es detalla que les andes es troben en bon estat de conservació i que la seua ornamentació és l’original de 1940. Malgrat això, i a causa de l’ús habitual d’aquesta peça, s’han detectat algunes pèrdua o que manca en detalls de l’ornamentació.

L’objectiu dels treballs exercits per Sanz és retornar la visió estètica i històrica de l’anda, i per a això, s’estan emprant tractaments respectuosos, a base de productes innocus, tant per a l’obra com per a la tècnic responsable. Així, aquesta intervenció es basa també en tractaments tradicionals que asseguren l’estabilitat i coherència entre els afegits i per a una millor preservació en el temps. Això es tradueix en què en els casos que les reintegracions volumètriques o reposició de que manca requerisquen d’un major detall en la talla, es realitzaran en fusta, a càrrec de Vicent Reig, per a posteriorment preparar les superfícies amb tècniques tradicionals de daurat, tal com es va fer en el seu moment en el taller valencià en el qual es va confeccionar l’anda, en Royo-Rabasa.

Una vegada iniciats els treballs de restauració s’aprecien unes certes alteracions patides a les quals ja s’estan fent front, com per l’exemple, la injecció d’un producte preventiu a l’atac de corcó existent; mentre que també s’han detectat fissures en la totalitat de l’obra, per a les quals es realitzaran retocs i repintades en tota l’extensió del camina, amb el propòsit que estiga en les millors condicions.

CURRÍCULUM D’ANDREA SANZ
Respecte a la persona encarregada de les labors de restauració, l’alcoiana Andrea Sanz, és la fundadora de HANZZ Conservació i Restauració i actualment dirigeix l’Àrea de Conservació i Restauració del Patrimoni Cultural Subaquàtic de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM). Sanz és llicenciada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València (UPV), on també va realitzar un màster en Conservació i Restauració del Patrimoni Cultural, i va participar com a part de l’equip investigador de restauració i conservació en diversos projectes de cooperació internacional per al desenvolupament en països de llatinoamèrica.

En concloure els seus estudis, va gaudir de diverses beques de formació en departaments especialitzats en restauració d’arqueologia, de pintura mural i d’escultura per al MARQ i per a la Diputació de Castelló.

Advertisements

Send this to a friend