L’alcohol està darrere del 60% de les urgències hospitalàries per consum de drogues
L'edat en què comencen a beure els joves alcoians se situa en 13 anys, per davall de la mitjana nacional
El consum d’alcohol és una pràctica que està completament normalitzada en la societat i a Alcoi, en particular, es troba molt arrelada des d’edats primerenques com a ritual socialitzador a través del conegut “botelló”. El Pla municipal de drogodependències elaborat l’any passat pel departament de Benestar Social de l’Ajuntament, va posar sobre la taula que aquesta ciutat marca uns registres diferenciadors respecte al conjunt de la societat espanyola, és a dir, que els joves alcoians beuen més i ho fan cada vegada més prompte.
Aquesta situació preocupa l’equip de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi, que va treballar en el citat pla de drogodependències. Un document que recull dades a tindre en compte sobre l’abús d’aquesta mena de substàncies, i que es van recordar la setmana passada amb motiu del Dia sense Alcohol, dimarts passat. El primer és que els tractaments per dependència de l’alcohol a Alcoi representen el 33% del total d’assistències per consum de drogues legals, per darrere del tabac.
Cal recordar que és la Unitat de Conductes Addictives (UCA) i la Unitat d’Alcohologia (UA) les que en el departament de Salut d’Alcoi, aborden les addiccions tant a substàncies legals com il·legals. Segons les xifres aportades per aquests recursos i que recull el Pla de drogodependències, en 2020 –última dada disponible– la taxa a Alcoi era de 101 casos per cada 100.000 habitants: 37,3 punts superior al registre per al conjunt de la Comunitat Valenciana, i amb un increment respecte a l’any 2019 de 7,9 punts.
Un altre aspecte a considerar és el de les urgències hospitalàries per borratxeres, una dada que, segons l’informe, no ha parat de créixer en els últims cinc anys, passant de 27 l’any 2016 a 108 en 2020: un increment del 300%. Per tipus de substàncies, els consumidors d’alcohol representen, a excepció de l’any 2016, entre el 50 i el 60% de les urgències, seguit pels consumidors de cocaïna (23,1% en 2020) i cànnabis (14,8% en 2020).
L’edat d’inici en el consum d’alcohol dels alcoians se situa en els 13,3, anys, mentre que a nivell nacional ascendeix fins als 14 anys. Per tipus de beguda, l’edat mitjana en què comencen a beure cervesa, vi, sidra i similars es produeix als 13,4 anys, i als 13,8 anys, begudes com el rom, ginebra o whisky.
Per freqüència de consum, el 31,7% dels joves enquestats reconeix haver begut alcohol en els últims 15 dies i concentrant-se el consum principalment en els caps de setmana en el que es coneix com a “botelló”. A més, en aquest sentit el pla sobre drogues posa de manifest una qüestió diferenciadora a nivell local amb el conjunt d’Espanya i és que a Alcoi el consum col·lectiu d’alcohol entre els joves va créixer fins i tot en temps de pandèmia malgrat les restriccions de mobilitat i sociabilització. Segons la Policia Local, la qual cosa van fer els joves alcoians per a continuar practicant botelló durant la Covid és buscar altres localitzacions, normalment privades.