L’Ajuntament d’Alcoi ja ha aconseguit recuperar 352 nínxols i construirà aquest any 168
La Junta de Govern local va autoritzar la setmana passada la demolició del primer bloc de nínxols antics
La política de gestió del cementeri municipal d’Alcoi s’ha dirigit en dues línies de treball en els últims anys, atés que el camp sant no pot créixer de manera indefinida i sense que aquest creixement es faça d’una manera racionalitzada. D’aquesta manera, a més de la construcció de nínxols i columbaris en les zones en les quals hi havia espai per a això, l’Ajuntament ha dut a terme una important labor administrativa encaminada a rescatar sepultures quan siga possible.
D’una banda, es treballa per a recuperar concessions de nínxols buits que estaven sense utilitzar. Fa uns anys es van comptabilitzar 600 sepultures susceptibles de poder ser rescatades i, per a això, es va desplegar un complex procediment administratiu que ha permés a l’Ajuntament anar recuperant aquests nínxols. Cal assenyalar que el Consistori compensa als concessionaris que renuncien amb un preu concorde en funció del temps que quedava de concessió i de les característiques del nínxol a rescatar. Aquesta mesura permet a l’Ajuntament recuperar nínxols a un cost quatre vegades menor dels quals suposaria construir-los de nou.
L’altra línia de treball consisteix en la reconstrucció de blocs de nínxols molt antics que requereixen d’una remodelació integral. En concret, els blocs de l’1 al 14 –uns 2.200 nínxols–, on es va decretar que no era possible enterrar més i s’ha implantat un procediment per a poder anar alliberant-los conforme es va tenint espai en la resta del cementeri, de cara a procedir a la seua reconstrucció. De moment, sumant una i una altra línia de treball, l’Ajuntament ha aconseguit rescatar un total de 352 nínxols des de 2019 fins hui.
Reconstrucció del primer bloc antic
El procés es va iniciar amb un primer bloc, localitzant als familiars o titulars dels nínxols, indicant-los la situació i posant a la seua disposició diverses opcions. La primera és el trasllat de les restes a un altre nínxol amb les mateixes condicions de l’ocupat i pel temps restant de concessió del nínxol actual. La segona és la de la incineració de les restes i el seu depòsit en un nínxol per a cendres o columbari, o amb el lliurament de les cendres als familiars, i la compra del nínxol per part de l’Ajuntament. Totes aquestes actuacions són a compte de l’Ajuntament i els titulars no hauran de pagar ni la incineració ni el trasllat realitzat.
Es tracta d’una gestió llarga i laboriosa a nivell administratiu, de fet es porta gestant des de fa més de dos anys, però aquesta mateixa setmana la Junta de Govern local ha autoritzat la demolició del primer dels blocs de nínxols antics, després que s’hagen aconseguit buidar. De moment podran construir-se unes 160 noves unitats d’enterrament en aquest primer bloc, que se sumaran a les més de 600, entre nínxols i *columbarios, que s’emporten construïdes en l’última legislatura, segons dades facilitades pel Consistori.
Restauració d’un panteó
En un altre ordre de coses, recentment s’ha dut a terme la restauració d’un panteó municipal, en el marc del projecte que es va iniciar fa uns anys de cara a la recuperació de panteons i làpides significatives del cementeri, per al que es destina una partida anualment en el pressupost municipal, dotada amb al voltant de 20.000 euros. Cal tindre en compte el gran interés turístic que desperta el camp sant alcoià, que acull visites guiades, formant part de la Ruta Europea del Modernisme per la seua categoria de cementeri monumental.