L’Ajuntament crea un protocol per a actuar en habitatges ocupats

El problema de l’ocupació d’immobles amb aparent estat d’abandó està sent objecte d’estudi per part del departament de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament d’Alcoi, que igual que en el conjunt d’Espanya i especialment, les grans ciutats, ha anat en augment en els últims anys. Per aquest motiu, el Consistori alcoià ha treballat en la creació d’un protocol d’actuació en cas d’ocupació il·legal d’habitatges.

Es tracta d’un document marc encaminat a coordinar el treball dels diferents departaments municipals implicats en el problema dels pisos ocupats, tant si es tracta de propietats privades com d’habitatges municipals, sobretot en aquest últim supòsit, perquè en el cas anterior l’Ajuntament no pot actuar directament i la responsabilitat recau en primera instància sobre el titular de l’immoble. Els departaments que prenen part en casos d’ocupació il·legal són els de Policia Local, Habitatge, Patrimoni i Serveis Socials, i segons explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Raül Llopis, el nou protocol d’actuació i coordinació entre departaments “ja ha servit per a procedir en algun que un altre cas i ha demostrat ser un instrument eficaç”.

Quan es produeix l’ocupació d’un habitatge municipal, és important detectar amb rapidesa aquesta situació per a “traure a les persones que han ocupat el pis al més prompte possible”, ja que “el problema ve quan aquesta ocupació ja s’ha consolidat”, destaca Llopis. Per aquesta raó, “és important la col·laboració ciutadana, perquè com més prompte millor identifiquem la situació d’ocupació, més fàcil serà solucionar el problema”, incideix.

L’edil indica que en aquests casos se’ls proporciona als inquilins que han ocupat l’habitatge de manera il·legal “tota la informació sobre el delicte que poden estar cometent, a vegades l’immoble fins i tot no reuneix les condicions de salubritat necessàries, i no parlem del problema quan hi ha menors pel mig, per això se’ls presta assessorament legal i si la situació d’ocupació es resol en menys de 48 hores, per a l’Ajuntament és més senzill actuar”.

Mentrestant, si es dóna una ocupació il·legal en una propietat privada, és el titular de la mateixa el que ha d’assumir el problema. “No vol dir que nosaltres no tinguem responsabilitat, però si no hi ha una denúncia formal del propietari davant la Policia Nacional i s’inicia el procés judicial, les queixes veïnals serveixen per a poc. Nosaltres ens posem a la disposició dels veïns per a ajudar en el que puguem, però insistisc que és el propietari el que ha de denunciar”, subratlla.

Una altra qüestió relacionada amb la problemàtica en cas de l’ocupació de propietats privades és el dels immobles que depenen d’entitats bancàries, algunes embargades o altres clausurades simplement, i per tant en desús. En aquestes ocasions es tramiten requeriments i es notifica als bancs que l’immoble en qüestió està sent objecte d’aquesta situació il·legal, si bé ací el problema és encara més complicat de resoldre.

El regidor de Seguretat ressalta la importància de treballar en aquesta línia, com també la necessitat de mantindre contacte directe amb els veïns i que aquests traslladen a l’Ajuntament les seues denúncies amb la major rapidesa possible. Al mateix temps, Llopis destaca que l’ocupació il·legal no és un problema generalitzat en aquesta ciutat, com tampoc afecta únicament al Centre. “Cal eliminar aquest estigma que condemna al centre històric i encara que no podem obviar la realitat, els casos dels quals tenim constància són puntuals i cal ser prudent”, conclou.

Foto: Veïns del carrer Casablanca van denunciar recentment l’existència d’habitatges ocupats il·legalment | Arxiu

Advertisements

Send this to a friend