La Xafigà: quatre dècades de promoció de la cultura musical
Ha rebut el premi ‘Sou Cultura Musical’ que concedeix la Diputació
Quatre dècades de difusió, promoció i recuperació del patrimoni musical li han valgut a la colla de dolçainers La Xafigà de Muro la concessió d’un dels guardons de la gala dels ‘Premis Sou Cultura Musical’. El protagonisme del grup fundat per Rafael Climent, Jaume Gosálvez, José Olcina i Francisco Vicedo va ser major en interpretar durant l’acte celebrat en l’ADDA d’Alacant una peça musical del seu extens repertori.
L’ADDA es es va convertir en l’epicentre artístic de la província amb la segona edició de la gala de lliurament Premis ‘Sou Cultura Musical’ de la Diputació d’Alacant i la Fundació ADDA. A més de La Xafigà, han sigut distingits els intèrprets Pere Estevan –amb vinculació amb Alcoi– i Josep Vicent Giner Reus, així com el concurs musical ‘Vila de Cox’.
Va ser el president de la Diputació l’encarregat d’entregar el premi als quatre fundadors de la colla de dolçainers La Xafigà pel seu treball en favor de la difusió, promoció i recuperació del patrimoni musical de la zona. Aquesta agrupació de Muro d’Alcoi ha complit quatre dècades promovent la cultura popular de la província a través d’espectacles multidisciplinaris de producció pròpia. Compten en el seu haver amb quinze àlbums de peces originals de reconeguts autors –com José Rafael Pascual, Joan Enric Canet o José Vicent Egea– i en 1996 van fundar una escola encaminada a regularitzar l’ensenyament i professionalització dels dolçainers.
Protagonista en la vetlada va ser també Pere Estevan, qui va rebre el premi especial Óscar Esplá a la trajectòria musical. Nascut a Sax, el prestigiós percussionista, guarda una gran relació amb la ciutat d’Alcoi. Ací va viure fins als vint anys. La seua carrera musical li va portar posteriorment a traslladar-se per a seguir la seua formació i la seua carrera musical a nivell internacional. Pere Estevan té vincles importants amb el món de la festa a Alcoi. Ha participat activament en nombrós boatos, ha compost una marxa mora per a l’esquadra especial dels Abencerrajes en 1995 i ha participat en les Entrades amb La Primitiva. Eixa estreta vinculació el va portar a ser el director de l’himne de festes de 2014.
Per si no fora suficient, el protagonisme musical d’aquestes comarques en els premis, apuntar que un dels guardons, el rebut per Josep Vicent per la innovació, creació i originalitat en la música, porta el nom de tot un referent de música a Alcoi com és Amando Blanquer.
La cerimònia de lliurament va comptar, a més, amb l’actuació de l’Orquestra ADDA Simfònica, dirigida pel mateix Josep Vicent, que va obrir l’esdeveniment amb ‘Las bodas de Fígaro’ de Mozart, i va amenitzar l’esdeveniment amb un programa que incloïa ‘Salut d’amour’, de Edward Elgar, ‘Romanian Folk Dances’ de Béla Bartók i ‘El Oboe de Gabriel’ d’Ennio Morricone