“La voluntat és donar espai en la Mostra a veus més joves”

Entrevista al nou tècnic de Cultura, i per tant, director de la Mostra de Teatre, Josep Policarpo

“La voluntat és donar espai en la Mostra a veus més joves”
Josep Policarpo, davant d’un cartell de la Mostra, situat en l’IVAM CADA. | QUIQUE REIG

La XXXIII Mostra de Teatre d’Alcoi ha arribat al seu equador hui després de començar el dilluns. Aquest esdeveniment compta amb una nova persona al capdavant. Es tracta de Josep Policarpo, que va accedir al càrrec de tècnic de cultura de l’Ajuntament d’Alcoi fa ja uns mesos després de quedar primer en superar l’examen.

Policarpo, natural d’Albaida, és llicenciat en Filologia Catalana i compta amb una llarga trajectòria i experiència en el món de les arts escèniques, en el qual va començar a treballar en 1981.

Membre fundador de Bambalina Teatre Practicable, ha sigut també intèrpret en 17 espectacles i productor cap a partir de 1997. Així mateix, ha coproduït espectacles amb institucions i festivals.

El nou director de la Mostra, que pren el relleu a Miquel Santamaría, també sap el que és ocupar el càrrec de director i coordinador artístic. A la fi de 2019 es va incorporar a la Generalitat Valenciana, com a assessor cultural.

– Per què decideix presentar-se a la borsa de treball per a ser tècnic de cultura a Alcoi?
– Havia acabat la meua etapa professional en la conselleria de Cultura i estaven obertes borses de treball en diversos municipis, però tinc un vincle emocional i personal amb Alcoi per diversos motius, i les altres no tenien eixe ganxo per a mi.

Soc d’Albaida, i he treballat molts anys en companyia de teatre, hem visitat Alcoi com a companyia, i fins i tot, abans de formar part d’ella, quan tenia 14 o 15 anys vaig veure els meus primers espectacles professionals ací, com els últims de La Cazuela.

La Mostra és un referent per a tots els que venim de les arts escèniques, i he vingut molts anys a moltes edicions.

En la meua trajectòria he col·laborat amb molts alcoians, actors i actrius. Alcoi era un espai familiar per a mi i em feia una certa il·lusió. Vaig tindre la sort de quedar el primer en l’examen de la bossa, i una de les responsabilitats del tècnic de cultura és dirigir la Mostra.

– Com assumeix el càrrec?
– Per a preparar-me l’examen vaig fer un treball de recerca de la ciutat d’Alcoi, de tot el teixit cultural, que és molt, quant a quantitat, riquesa i diversitat.

Vaig intentar aproximar-me a eixa realitat cultural de la ciutat, i el meu propòsit a l’hora de dirigir la Mostra és comptar amb tot eixe llegat, la Mostra no naix ara que vinc jo, hi ha una labor construïda durant molts anys per part de moltes persones. El meu propòsit és arreplegar eixe llegat i projectar-lo cap al futur, en el sentit d’incorporar algunes novetats que puguen connectar la Mostra, si és possible, amb el present, amb el món actual i la situació de les arts escèniques.

– De quina forma ha preparat la Mostra d’aquest 2024 i quan va començar a treballar en ella?
– Miquel Santamaría va deixar el càrrec al maig, i va considerar que era millor que jo començara a preparar-la, i l’he assumit íntegrament, és el primer en el que vaig començar a treballar.

Per a la Mostra d’enguany he intentat trobar l’equilibri entre totes les disciplines: teatre, circ i dansa.

Sempre hi ha major producció de teatre, però m’interessava connectar aquesta fira d’arts escèniques amb la ciutat, intentar buscar llaços d’unió amb Alcoi, d’aquí ve que hàgem recuperat funcions que es feien al carrer, incloent-hi espais com la plaça de Dins. Per a mi és un moment ‘xulo’ de trobada amb la ciutadania, de recuperar espai públic per a la cultura.

D’alguna forma també he tractat de recuperar alguna funció fora dels horaris més regulars i farem una col·laboració amb el Pub L’Escenari, en una sessió ‘golfa’. És un espectacle de comèdia, apropiat per a eixe espai més informal.

– Quines altres coses ha contemplat per a aquesta edició?
– Tenia ganes de propiciar activitats de mediació cultural, sobretot en els instituts. Hi ha tres espectacles dirigits a un públic juvenil, adolescent, en els quals tractar temàtiques pròpies d’eixes edats, amb un llenguatge i una sensibilitat connectats amb la gent més jove.

– En quin altre aspecte s’ha incidit per a l’edició d’enguany?
– La voluntat d’enguany és donar espai en la Mostra a veus més joves. Hi ha presència de companyies consolidades, tant en l’àmbit estatal com en el valencià, però hem d’acostumar-nos al fet que les veus joves, les companyies emergents, tinguen un espai en els festivals. No es tracta de comparar joves amb consolidats, sinó que han de tindre el seu espai propi, per a així també saber les seues inquietuds, quins són els seus referents, i si no els programes, no ho saps.

Pot llegir l’entrevista completa en El Nostre del divendres 18 d’octubre de 2024.

SOBRE LA MOSTRA
Tal com s’ha indicat, la Mostra de Teatre ha arribat al seu equador, i un dels punts clau d’aquesta edició, recuperar els espectacles al carrer, s’està veient condicionat per la pluja. És el cas d’una representació de dansa que hi havia ahir, i també ha repercutit en altres dues de hui: ‘Zenez’ i ‘Rara Avís’, que eren a les 18 i a les 18’45 hores, respectivament, en la plaça de Dins. Des de l’organització s’ha determinat passar totes dues a la sala d’activitats de l’IVAM CADA, sent l’accés gratuït fins a completar l’aforament.

Respecte a altres funcions que hi ha previstes al carrer en els següents dies no s’ha pres una determinació, i s’està a l’espera del clima.

‘Ibers’ de La Dependent va arrancar aquest dilluns la present edició de la Mostra, una comèdia que va representar una conferència de dos experts arqueòlegs, en la qual trauen els draps bruts l’u de l’altre, i també menyspreen a una doctoranda. Des d’eixe moment, les arts escèniques s’han apoderat d’Alcoi, amb fins a 22 propostes que es veuran fins a aquest divendres.

Pot consultar la programació completa ací.

Advertisements

Send this to a friend