La vida humanitària de Salvador Mollá
L’any 2016 l’Oficina d’Acció Humanitària de l’Agència Espanyola de Cooperació (AECID) va posar en marxa l’Equip Tècnic Espanyol d’Ajuda i Resposta a Emergències (START – sigles en anglés de Spanish Technical Aid Response Team). L’objectiu d’aquest grup és estandarditzar la resposta a catàstrofes naturals per part d’equips mèdics internacionals, igual que ho és la iniciativa Emergency Medical Teams (EMT) liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual forma part l’equip Start.
Dins del llistat de professionals d’aquesta brigada, després d’un procés de selecció i la corresponent formació, es troba l’alcoià Salvador Mollá, infermer de quiròfan de l’Hospital General Universitari d’Alacant i professor del departament d’Infermeria en la Universitat d’Alacant.
La sol·licitud d’ajuda per part de Moçambic després que el cicló tropical Idai arribara a les seues terres va activar el mecanisme europeu que va portar al grup Start fins a aquest país del sud-est africà, on es van traslladar diverses rotacions de l’equip del qual forma part Mollá, qui va estar en la segona rotació que va estar en terres moçambiqueses de l’11 d’abril al 3 de maig.
Mollá va realitzar labors de “infermer de quiròfan i funcions de prevenció com a infermer de treball”. Els voluntaris d’ajuda humanitària van viure “temperatures superiors als 33 graus i un índex d’humitat del 99%”, detalla l’infermer alcoià, també Llicenciat en Antropologia.
Segons dades del AECID, dependent del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, el grup Start, ha atés a Moçambic a més de 2.200, de les quals 87 van requerir intervenció quirúrgica, i a més, ha assistit al naixement de 36 xiquets i xiquetes.
Cada rotació va comptar amb 65 professionals, que van estar un màxim de 15 dies a Moçambic per a donar assistència sanitària després del cicló en un hospital de campanya d’unes dimensions de 100×75 metres.
Perquè el projecte del Start tirara avant han sigut necessaris quatre anys de treball en el reclutament dels voluntaris, la formació i els acords nacionals i internacionals.
La Reina Letizia es va traslladar del 28 al 30 d’abril a Moçambic on va conéixer de primera mà la labor dels voluntaris espanyols. “Va mostrar un gran interés pels pacients que havíem tractat, els casos i es va mostrar molt empàtica amb nosaltres”, afirma Mollá, qui es va encarregar de rebre a la seua Majestat en el quiròfan de campanya, i amb qui va poder parlar sobre la trajectòria de cooperació de l’infermer alcoià. A més, Donya Letizia va plantejar una possible trobada al setembre amb els membres del Start.
Salvador Mollá ha rebut la invitació per part del Ministre d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, a una recepció en el Palau de Viana per a la imposició de condecoracions per les labors realitzades al país africà.