La veu viva d’Isabel-Clara Simó ressorgeix
El llibre ‘Paraula d’alcoiana’, editat per Jordi Tormo, recupera 47 columnes radiofòniques d’Isabel-Clara Simó i serà l’obsequi del Dia del Llibre a la ciutat

A Alcoi, la paraula no morirà mai. És eterna com les muntanyes que l’envolten, persistent com la boira que es resisteix a abandonar la Mariola. I és precisament la paraula, la d’una alcoiana universal, lliure i compromesa, la que tornarà a bategar amb força aquest 23 d’abril, Dia del Llibre, gràcies a ‘Paraula d’alcoiana’, un recull de 47 columnes radiofòniques que Isabel-Clara Simó va escriure i va llegir a Radio Alcoy entre 2014 i 2019.
L’edició, a cura de Jordi Tormo, naix amb l’esperit de dignificar un vessant poc conegut d’una de les escriptores més reconegudes de la literatura catalana contemporània. “Aquest llibre no sols recull textos periodístics”, explicava Tormo en la presentació, “sinó que posa en valor el pensament i la veu d’Isabel des d’una trinxera que sovint passa desapercebuda: la ràdio local”. Per a ell, aquestes columnes són molt més que paraules dites davant d’un micròfon; són “reflexions lúcides, crítiques valentes i sentències plenes d’ironia i tendresa” que retraten la Isabel més combativa i emotiva.

En aquestes peces, Isabel-Clara Simó abordava temes tan diversos com el feminisme, la memòria històrica, la llengua, el feixisme, la immigració, la cultura o la pau. Sempre, això sí, amb una frase que ressonava com un ritual i que dóna nom al llibre: Paraula d’alcoiana. “Era la seua manera de signar, de reafirmar la seua identitat i el seu compromís amb la ciutat que l’havia vist nàixer”, apuntava Tormo. La seua veu, carregada d’ètica i emoció, recitava versos d’Estellés, evocava figures com Joan Fuster, Paco Aura o Toni Miró, i combinava memòria i actualitat amb una lucidesa envejable.
El llibre, que compta amb un tiratge de 1200 exemplars, serà l’obsequi que l’Ajuntament d’Alcoi regalarà aquest 23 d’abril, demà, en motiu del Dia del Llibre. La iniciativa, consensuada amb el Consell de Cultura i les llibreries locals, forma part d’un programa ampliat d’homenatges a Simó, en el que serà l’Any dedicat a la filla predilecta d’Alcoi, que inclou una exposició a l’IVAM, jornades literàries, concerts i teatre.
Elisa Guillem, regidora de Cultura, destacava el simbolisme d’aquesta publicació: “És una publicació que reivindica no sols la figura d’Isabel-Clara Simó, sinó també el valor de la paraula dita i escrita, com a eina de resistència i transformació”.
Per a Jordi Tormo, aquest volum té també un component personal molt especial: “He volgut fer justícia a una part essencial d’Isabel, aquella que opinava, que argumentava i que s’atrevia a dir el que pensava, sense embuts”. De fet, subratllava com “aquestes columnes combinen ironia, reflexió i contundència, i continuen plenament vigents”. Simó, que va ser pionera com a directora de la revista Canigó i com a columnista diària al periòdic Avui, signava les seues peces radiofòniques fins 13 dies abans de morir, al desembre de 2019.
DIA DEL LLIBRE
El Dia del Llibre alcoià manté la seua essència, amb descomptes a les llibreries locals i aquesta publicació com a obsequi exclusiu. La jornada esdevé així un acte de cultura popular i de memòria compartida. “És un homenatge col·lectiu, compartit, que ens recorda que la cultura alcoiana està viva, gràcies a veus com la d’Isabel-Clara Simó”, assegurava Guillem. Al llarg del dia, llibreries com Breton, Cosmos, Detroit, Llorens, Natura, Plantallibres, Quaderns, Pascual, Santonja i Tinta obriran les portes a una ciutadania que vol celebrar el valor de les paraules i la literatura.
Alcoi celebra, així, la força de la literatura, de la paraula. La dita i la llegida. Aquella que ressona per les ones de Radio Alcoy i ara, gràcies a Tormo i a la voluntat d’una ciutat, queda fixada per sempre en paper. Paraula d’alcoiana, paraula viva. Paraula eterna.