La valenciana és la segona autonomia en exportacions de teixits per a la llar
En els últims anys el tèxtil valencià s'ha consolidat com a referent de qualitat en els mercats estrangers
La fira Heimtextil representa una porta oberta a l’exterior que permet a les empreses ampliar la seua presència en mercats mundials. “La internacionalització és una de les àrees estratègiques per a impulsar i posicionar a les nostres empreses”, afirma Pepe Serna, president d’ATEVAL, qui considera que en els últims anys el tèxtil valencià s’ha consolidat com un referent de qualitat en els mercats estrangers.
Segons l’últim informe de l’ICEX, dependent del Ministeri d’Indústria, que arreplega de gener fins a octubre de l’any passat i referit al sector tèxtil llar (teixits tapisseria i decoració i llenceria de llar), la Comunitat Valenciana exporta productes per valor de 273 milions d’euros. Amb això, la valenciana es va situar com a segona autonomia en la classificació de les majors comunitats exportadores de tèxtil llar, només per darrere de Catalunya, que va exportar per un import de 405 milions d’euros.
No obstant això, les exportacions valencianes de productes tèxtils van créixer un 1’9% respecte al mateix període de l’any anterior, quatre punts més que Catalunya, que es va quedar en un +1’5% en relació a gener-octubre de 2023.
Respecte a les a les importacions, també van decréixer entre gener i octubre un 11% aconseguint un valor de 163 milions d’euros, la qual cosa converteix a la Comunitat en la segona també en xifra d’importacions, novament per darrere de Catalunya, que supera els 375 milions d’euros.
Quant als països destine de les exportacions valencianes, el primer en el ránking és el Regne Unit (20 milions), que supera per poc a França, seguit d’Alemanya (19), Itàlia (11,8) i els Estats Units (11,7). En canvi, on més van créixer les exportacions de productes valencians va ser Turquia, amb un increment acumulat del 69,4% en el període de referència, i a continuació apareixen, per aquest ordre, Rússia (+57%), Mèxic (+43,6%), el Japó (+37%) i Països Baixos (+29%).
Convé recordar que ATEVAL duu a terme plans d’internacionalització d’empreses tèxtils i la seua promoció comercial mitjançant la coordinació de viatges de prospecció a mercats exteriors, fires, exposicions monogràfiques, gestió d’ajudes o missions inverses, entre altres activitats.