La Universitat Politècnica de València i la Fira Modernista d’Alcoi, units contra l’ELA

El Grup de Recreació Modernista d'Alcoi donarà tot el recaptat durant la fira a un projecte d'investigació del *CBIT-UPV l'objectiu de la qual és millorar els tractaments en pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)

La Universitat Politècnica de València y la Feria Modernista de Alcoy, unidos contra la ELA
Parada de la Fira Modernista. que recrea un laboratori científic.

Des de 2021, un equip del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del CIBER BBN, liderat per la investigadora Patricia Rico, treballa en una nova estratègia per a millorar els tractaments en pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). La seua proposta se centra en el teixit muscular com a diana terapèutica, i cerca validar pre clínicament l’eficàcia d’un fàrmac -un compost de bor- que ha sigut aprovat ja com a tractament de quimioteràpia per a alguns tipus de càncer.

I el projecte és enguany un dels grans protagonistes de la Fira Modernista d’Alcoi. Sota el lema “Units contra l’ELA”, tots els diners que es recapte durant aquesta Fira anirà destinat a donar suport al projecte del CBIT UPV i el CIBER BBN.

“Tots els anys, el Grup de Recreació Modernista d’Alcoi decideix donar tot el recaptat durant la fira a una causa benèfica. Enguany van decidir fer la donació per a ajudar en la lluita contra l’ELA, una malaltia neurodegenerativa fatal i actualment sense cura. Com soc una científica *alcoiana, i que a més participe tots els anys en aquesta fira modernista, em van contactar al saber que un dels meus principals temes d’investigació està dedicat a l’estudi de noves teràpies per a poder tractar l’atròfia muscular que es produeix en l’ELA. És per aquest motiu que van decidir fer el donatiu d’enguany per a finançar part del projecte que estem desenvolupant en l’actualitat des de la UPV i el *CIBER *BBN”, explica Patricia Rico.

Un viatge al passat, per a un futur sense ELA

Durant tot el cap de setmana, l’equip de Patricia Rico brindarà a tots els assistents l’oportunitat de “fer un viatge al passat, per a contribuir a un futur sense ELA”. Per a això, recrearà l’ambient d’un laboratori científic de l’època modernista, que abasta el període històric comprés entre 1850 i 1919 aproximadament.

“Nosaltres representem a unes dones científiques de l’època que, encara que no eren molt conegudes, de fet existien. En concret el nostre estand vol representar una part de la ciència que es desenvolupava en eixa època i vam mostrar alguns instruments antics com un microscopi, un termòmetre, una balança i xeringues de vidre com les que s’usaven antigament amb les agulles metàl·liques que per descomptat no eren d’un sol ús. I estem a la disposició del públic per a explicar en què consisteix la nostra investigació per a la lluita contra l’ELA”, explica Patricia Rico.

A més, al llarg de tot el cap de setmana hi haurà també diferents activitats, com el mercat Modernista i la ruta teatralitzada “El *Patiment dels Dons”, dirigida per Gabriel Guillem. I tot el que es recapte anirà destinat al projecte liderat per la Dra. Rico.

Més sobre el projecte

Tradicionalment, la investigació d’ELA s’ha centrat en el sistema nerviós. No obstant això, aquest projecte permetrà estudiar una nova aproximació en la malaltia, centrant-se en el teixit muscular.

La investigació proposada en aquest projecte permetrà el desenvolupament de noves eines biològiques per a la investigació d’ELA mitjançant la creació d’una línia de cèl·lules musculars immortalitzades humanes *debiopsias de pacients d’ELA, que seran les primeres del seu tipus en el món. A més, amb aquestes cèl·lules realitzarem models in vitro 3D de teixit muscular humà d’ELA, la qual cosa representarà la primera eina de detecció capaç d’identificar els mecanismes de la patogènesi muscular d’ELA per al descobriment i l’assaig de fàrmacs a gran escala.

Send this to a friend