La unitat de la llengua i la cura dels majors porten la polèmica al ple

La polèmica va arribar al ple celebrat ahir al matí, principalment de mà de dos punts de l’ordre del dia, una moció per la unitat de la llengua presentada per Compromís i una altra moció en defensa dels drets dels majors presentada per Vox.

Respecte a la moció de Vox, el seu portaveu, David Abad, la va llegir i entre els punts d’acord apareix “commemorarem el ‘Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa’ cada 15 de juny, mitjançant iniciatives que rebutgen i condemnen qualsevol tipus d’abús o violència que s’exercisca o infligisca als nostres majors, col·laborant a donar difusió a l’expressat per l’ONU” a més de “expressem la nostra repulsa a qualsevol forma de maltractament i abús cap als majors”.

La moció no va tirar avant, ja que va rebre els vots positius de Vox, Ciudadanos i PP, mentre que Compromís, Guanyar, Podem i PSOE van votar en contra. L’explicació que van donar els partits que van donar el seu vot negatiu va radicar en l’explicació de la moció en la qual es fa al·lusió als majors morts per Covid-19. “Aprofita la mort per a difondre mentides”, va al·legar el regidor de Podem, Aarón Ferrándiz, mentre que la portaveu de Guanyar, Sandra Obiol també va recriminar l’exposició de la moció. Per part seua, el portaveu de Compromís, Màrius Ivorra va explicar, referent a les acusacions al Govern central referides a la gestió nou coronavirus per part de Vox: “vostés també cogovernen en diversos llocs, també és cosa vostra”. Referent a això, Ferrándiz, va detallar que “les competències són autonòmiques i no se li han llevat en cap moment”, responent a les acusacions al Govern d’Espanya. La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, va recordar que “som d’Europa, un dels primers països que va decretar l’estat d’alarma, les mesures preses van ser per bona direcció i per això estem guanyant al virus” i li va recriminar a Abad “utilitzar la mort de les persones per a crear confusió”.

Ciudadanos es va mostrar a favor, ja que en paraules del seu portaveu, Rosa García, “el que està reflectit en la moció és exclusivament el que reflecteix” i va assegurar que compartia l'”exposició de motius” i la finalitat de la moció, que per a ella “és cuidar dels nostres majors”.

MOCIÓ UNITAT DE LA LLENGUA

D’altra banda, i en aquesta ocasió la moció presentada per Compromís d’unitat de la llengua si que va tirar avant amb el suport de Compromís, PSOE, Guanyar i Podem, mentre que PP, Vox i Ciudadanos van votar en contra.

La línia de la moció era la unió del català i el valencià, per exemple, en els procediments administratius a més de per a treballar de manera conjunta amb els governs d’altres territoris que “comparteixen la llengua valenciana/catalana”.

David Abad, portaveu de Vox, va assegurar que “sota el pretext de la unitat de la llengua pretenen demostrar una unitat política dels seus imaginaris països catalans”. La portaveu de Ciutadans, Rosa García, va al·ludir al “deliri separatista” com a justificació de la moció, la qual considera a més que “falta al respecte a aquells que ens sentim valencians”. Per part seua, el regidor del Partit Popular, Kiko Cantó, va considerar que la moció era “una cortina de fum” i es va preguntar que “estem parlant de llengua amb la situació que estem vivint, Gloria, la pandèmia…” i va afegir que la moció era “un cavall de Troia per a ficar els països catalanes, nosaltres aqueixa porta la tancarem”.

Per part seua, la portaveu de Guanyar, Sandra Obiol, va recriminar l’argumentació dels populars: “la llengua ara no toca perquè hi ha altres coses més importants, sempre hi haurà coses més importants per a la gent a la qual no li interessa a llengua, igual que no li interessa el feminisme o el medi ambient” i va apel·lar a la necessitat de “una identitat col·lectiva”. El portaveu de Podem, Cristian Santiago, va afirmar que “la llengua catalana és una llengua minoritària i minoritzada que hem de protegir”. El regidor de Cultura, Raül Llopis, va determinar que “la llengua és el major nexe d’unió que tenim, és vertebradora de cultura i tornem parlar d’ella com una agressió”. Llopis va explicar que s’entenia també aquesta moció com una resposta al fet que “un tribunal condicione les llengües que s’han d’utilitzar entre les comunitats que parlem la mateixa llengua”. Aquest argument ve referit al fet que, segons es va conéixer el mes de juny, la Generalitat recorrerà una sentència del Tribunal Constitucional que es prohibeix l’ús de la llengua autòctona per als processos administratius entre comunitats que empren la mateixa llengua.

Foto: Imatge del ple d’ahir.

Send this to a friend